Slavonski čobanac

recepti_bez_slike
1 kg govedine od buta 5 dag suhe slanine 2 glavice luka 2 režnja češnjaka 2 mrkve 1 peršinov korijen 1 žlica pirea od rajčice 5 dag naribanog sira parmezana 2,5 dl crnog vina 4-5 klinčića vinski ocat (kvasina) ulje papar sol Priprema: U dubljoj posudi namočite meso u kvasini i držite ga na hladnom mjestu preko noći. Drugog dana meso obrišite i nabodite po duljini vlakana, u jednakim razmacima, slaninom narezanom na štapiće i zabodite u meso klinčiće. Zatim na zagrijanom ulju naglo zapecite meso sa svih strana, pa ga izvadite iz posude. Na istom ulju kratko popržite nasjeckani luk i češnjak, narezanu mrkvu i peršinov korijen. Tada u posudu vratite meso i piijajte ga poklopljenog oko 2 sata, dolijevajući povremeno mješavinu vina i vode. Kada je meso posve omekšalo, dodajte pire od rajčice, posolite i popaprite. Na kraju meso pažljivo izvadite iz posude, oštrim nožem ga narežite na odreske debljine 1 cm i poslažite u plitku zdjelu. Umak u kojem se pirjalo meso prelijte preko odrezaka. Pašticadu poslužite s njokima, ili sličnim prilogom i sve pospite naribanim parmezanom.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2.5 (+2) ‹ Čobanac najbolji recept Čobanac na slavonski način ›

Sastojci:

  • 1 kg govedine od buta
  • 5 dag suhe slanine
  • 2 glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 peršinov korijen
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 5 dag naribanog sira parmezana
  • 2,5 dl crnog vina
  • 4-5 klinčića
  • vinski ocat (kvasina)
  • ulje
  • papar
  • sol

Priprema:

U dubljoj posudi namočite meso u kvasini i držite ga na hladnom mjestu preko noći. Drugog dana meso obrišite i nabodite po duljini vlakana, u jednakim razmacima, slaninom narezanom na štapiće i zabodite u meso klinčiće. Zatim na zagrijanom ulju naglo zapecite meso sa svih strana, pa ga izvadite iz posude.

Na istom ulju kratko popržite nasjeckani luk i češnjak, narezanu mrkvu i peršinov korijen. Tada u posudu vratite meso i piijajte ga poklopljenog oko 2 sata, dolijevajući povremeno mješavinu vina i vode.

Kada je meso posve omekšalo, dodajte pire od rajčice, posolite i popaprite. Na kraju meso pažljivo izvadite iz posude, oštrim nožem ga narežite na odreske debljine 1 cm i poslažite u plitku zdjelu. Umak u kojem se pirjalo meso prelijte preko odrezaka.

Pašticadu poslužite s njokima, ili sličnim prilogom i sve pospite naribanim parmezanom.

 

Prosjek: 2.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Eszeker's

vjerujem da je jelo dobro, ali nazvati ga slavonski ćobanac (ispravno je čobanac) je uvreda za sve majstore čobanca u Slavoniji...

2
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

ovo može biti sve, ali slavonski čobanac nikako...