Slavonski čobanac
Sastojci:
- 1 kg govedine od buta
- 5 dag suhe slanine
- 2 glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 peršinov korijen
- 1 žlica pirea od rajčice
- 5 dag naribanog sira parmezana
- 2,5 dl crnog vina
- 4-5 klinčića
- vinski ocat (kvasina)
- ulje
- papar
- sol
Priprema:
U dubljoj posudi namočite meso u kvasini i držite ga na hladnom mjestu preko noći. Drugog dana meso obrišite i nabodite po duljini vlakana, u jednakim razmacima, slaninom narezanom na štapiće i zabodite u meso klinčiće. Zatim na zagrijanom ulju naglo zapecite meso sa svih strana, pa ga izvadite iz posude.
Na istom ulju kratko popržite nasjeckani luk i češnjak, narezanu mrkvu i peršinov korijen. Tada u posudu vratite meso i piijajte ga poklopljenog oko 2 sata, dolijevajući povremeno mješavinu vina i vode.
Kada je meso posve omekšalo, dodajte pire od rajčice, posolite i popaprite. Na kraju meso pažljivo izvadite iz posude, oštrim nožem ga narežite na odreske debljine 1 cm i poslažite u plitku zdjelu. Umak u kojem se pirjalo meso prelijte preko odrezaka.
Pašticadu poslužite s njokima, ili sličnim prilogom i sve pospite naribanim parmezanom.
- Vrijeme pripreme: 2 sata 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): ćobanac / mesno jelo / slavonsko jelo
- Sastojci: češnjak / crno vino / govedina / klinčić / luk / mrkva / papar / peršinov korijen / rajčice / sir / slanina / sol / ulje / vinski ocat
vjerujem da je jelo dobro, ali nazvati ga slavonski ćobanac (ispravno je čobanac) je uvreda za sve majstore čobanca u Slavoniji...
ovo može biti sve, ali slavonski čobanac nikako...