Rižoto sa sirom

recepti_bez_slike
1 l mesnog ili povrtnog temeljca 65 g maslaca 1 luk 275 g riže 1 dl suhog bijelog vina sol papar 75 g svježe naribanog sira peršin Priprema: Za pripremu ovog jela koristite što kvalitetniji lonac s debljim dnom što će omogućiti bolju raspodjelu topline i, u konačnici, bolje kuhanje riže.  Na 2/3 otopljenog maslaca prodinstajte sitno nasjeckani luk, kojeg je potrebno posoliti. Kada luk dobije zlatno-žutu boju dodajte rižu i sve skupa još kratko dinstajte, a potom dodajte vino. Kada vino ispari, počnite dodavati (vrući) temeljac u malim količinama (po jednu zaimaču), kako riža bude upijala tekućinu, tako po potrebi dodavajte temeljac. Tijekom kuhanja, rižoto je potrebno neprestano miješati, a vatra treba biti srednje jačine. Vrijeme kuhanja riže ovisi o vrsti koju koristite, za rižoto će to biti nekoliko minuta dulje no što piše na pakiranju jer je tamo naznačeno vrijeme koje je potrebno kada se riža kuha u vodi na većoj temperaturi. Kada je rižoto gotov, začinite ga sa paprom i solju, te dodajte naribani sir, preostali maslac i sitno nasjeckani peršin (budite oprezni sa solju jer je i sam sir dosta slan). Sve sastojke dobro promješajte, te prije posluživanja ostavite da odstoji nekoliko minuta.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+3)
Iako se najčešće sprema s raznim vrstama mesa i/ili povrća, dobar rižoto može se napraviti i s vrlo malo namirnica koje vjerojatno već imate u kuhinji. Kako bi običnu rižu pretvorili u pravi gurmanski užitak dovoljna je samo mala količina kvalitetnog svježe naribanog sira. Preporučam korištenje Parmigiano Reggiano ili Grana Padano sira, a nekvalitetne kopije u ovom slučaju treba zaobići u širokom luku.

Sastojci:

  • 1 l mesnog ili povrtnog temeljca
  • 65 g maslaca
  • 1 luk
  • 275 g riže
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • sol
  • papar
  • 75 g svježe naribanog sira
  • peršin

Priprema:

Za pripremu ovog jela koristite što kvalitetniji lonac s debljim dnom što će omogućiti bolju raspodjelu topline i, u konačnici, bolje kuhanje riže. 

Na 2/3 otopljenog maslaca prodinstajte sitno nasjeckani luk, kojeg je potrebno posoliti. Kada luk dobije zlatno-žutu boju dodajte rižu i sve skupa još kratko dinstajte, a potom dodajte vino. Kada vino ispari, počnite dodavati (vrući) temeljac u malim količinama (po jednu zaimaču), kako riža bude upijala tekućinu, tako po potrebi dodavajte temeljac. Tijekom kuhanja, rižoto je potrebno neprestano miješati, a vatra treba biti srednje jačine.

Vrijeme kuhanja riže ovisi o vrsti koju koristite, za rižoto će to biti nekoliko minuta dulje no što piše na pakiranju jer je tamo naznačeno vrijeme koje je potrebno kada se riža kuha u vodi na većoj temperaturi.

Kada je rižoto gotov, začinite ga sa paprom i solju, te dodajte naribani sir, preostali maslac i sitno nasjeckani peršin (budite oprezni sa solju jer je i sam sir dosta slan). Sve sastojke dobro promješajte, te prije posluživanja ostavite da odstoji nekoliko minuta.

 

Prosjek: 4.7 (+3)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)