Skradinski rižot
Jedan od dalmatinskih i općenito hrvatskih specijaliteta je glasoviti skradinski rižoto. Jelo koje se priprema 8 do 10 sati, a tradicionalno ga spravljaju muškarci u Skradinu.
Sastojci:
- 1 kg crvenog luka
- 1 kg teleće ruže izrezane na kockice
- 500 g riže Arborio
- 1 l temeljca (od govedine i junetine)
- sol, papar, mušlatni oraščić
- tvrdi ovči sir
Priprema:
Pirjajte crveni luk na maslinovu ulju ili masti 20 minuta, a nakon desetak minuta ga lagano posolite da povene. Na to stavite kockice teletine i pirjajte sve dok se teletina ne osuši, a potom podlijevajući malo po malo temeljcem dok se meso gotovo ne raskuha. Pirjanja mesa po pravilima bi trebalo trajati barem 6-7 sati, trebali biste dobiti gustu smjesu nalik pašteti. Zatim dodajte rižu i nastavite krčkati rižoto podlijevajući temeljcem. Začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem. Prije serviranja obilno pospite ribanim sirom.
Dobar tek!
- Vaše oznake (tagovi): rižoto
- Sastojci: crveni luk / masti / teletina