Proso sa čvarcima na međimurski način
Proso me asoocira na jednu slasticu koje smo kao djeca jeli. Od prosene kaše, ako niste znali, možete pripraviti i slastice. Primjerice, ako proso skuhate u mlijeku, zatim mu dodate groždice, med ili šećer; malo mljevenih oraha i poslužite kao kremu, ili ga skuhate umjesto u mlijeku, u nekom voćnom soku. Kuhana prosena kaša je i sastavni dio u siru za neke savijače od vučenoga tijesta.
Sastojci:
- 25 dag prosene kaše
- 15 dag čvaraka
- 2 češnja češnjaka
- mljevena crvena paprika (slatka)
- 2 grančice peršinovog lista
- mast, sol
Priprema:
Proso dobro operite u hladnoj vodi a zatim ga stavite u dosta posoljene kipuće vode i kuhajte oko 25 minuta. Nakon toga ostavite ga u poklopljenoj posudi na isključenoj ploči štednjaka da se proso malo »raspuca« (oko 15 minuta), a zatim ga ocijedite. Posebno na masti popržite usitnjene čvarke, pospite ih mljevenom paprikom, dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak i peršinov list, a zatim procijeđeno proso, posolite i zajedno malo popržite. Poslužite sa zelenom salatom.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 5
- Vaše oznake (tagovi): proso
- Sastojci: proso / peršinov list / mljevena crvena paprika / mast / čvarci / češnjak