50 dag sviježeg sira
15 dag šećera
sok od 1 limuna
1 žlica oštrog brašna
snijeg od 2 bjelanjka
1 vanilin šećer
Bjelanjke izraditi u snijeg pa lagano umiksaj brašno i vanilin šećer, staviti u frižider. Ostale sastojke dobro izmiksati i na kraju postupno žlicom umiješati snijeg.
NADJEV OD JABUKA:
1 kg naribanih jabuka
15 dag šećera
1 vanilin šećer
žličica cimeta
sok od 1 limuna
1 žlica prezle
U naribane jabuke dodati sve sastojke osim prezla. Kad jabuke puste sok, lagano ocijediti, pa stavljati na tijesto posuto prezlama.
TIJESTO:
35 dag glatkog brašna
15 dag maslaca
12 dag šećera
1 prašak za pecivo
2 žutanjka
2 žlice kiselog vrhnja ili milerama
naribana korica 1 limuna
Postupak pripreme
U brašno dodati na listiće narezan maslac sobne temperature i rukama izraditi. Dodati ostale sastojke i brzo umijesiti tijesto. Pokriti tijesto ili umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku na sat vremena. Podijeliti na dva dijela: prvi razvaljati i staviti u protvan prethodno premazan maslacem i posut brašnom, staviti nadjev i prekriti ostatkom razvaljanog tijesta, pa vilicom probodite na nekoliko mjesta. Staviti u već ugrijanu pećnicu na 180°C i peči 35-40 min.
Vruće posipati šećerom u prahu, rezati kad se potpuno ohladi..
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.6 (+5)
‹ Pita od sira i oraha
najbolji recept
Pita od sira s višnjama ›
Ovo je jedan klasičan kolač za koji ima dosta recepata, a budući da to večinom svi vole, evo i moj koji se koristi jaaaako dugo u mojoj obitelji a osobito se sviđa mom suprugu!
NADJEV OD SIRA:
- 50 dag sviježeg sira
- 15 dag šećera
- sok od 1 limuna
- 1 žlica oštrog brašna
- snijeg od 2 bjelanjka
- 1 vanilin šećer
Bjelanjke izraditi u snijeg pa lagano umiksaj brašno i vanilin šećer, staviti u frižider. Ostale sastojke dobro izmiksati i na kraju postupno žlicom umiješati snijeg.
NADJEV OD JABUKA:
- 1 kg naribanih jabuka
- 15 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- žličica cimeta
- sok od 1 limuna
- 1 žlica prezle
U naribane jabuke dodati sve sastojke osim prezla. Kad jabuke puste sok, lagano ocijediti, pa stavljati na tijesto posuto prezlama.
TIJESTO:
- 35 dag glatkog brašna
- 15 dag maslaca
- 12 dag šećera
- 1 prašak za pecivo
- 2 žutanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja ili milerama
- naribana korica 1 limuna
Postupak pripreme
U brašno dodati na listiće narezan maslac sobne temperature i rukama izraditi. Dodati ostale sastojke i brzo umijesiti tijesto. Pokriti tijesto ili umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku na sat vremena. Podijeliti na dva dijela: prvi razvaljati i staviti u protvan prethodno premazan maslacem i posut brašnom, staviti nadjev i prekriti ostatkom razvaljanog tijesta, pa vilicom probodite na nekoliko mjesta. Staviti u već ugrijanu pećnicu na 180°C i peči 35-40 min.
Vruće posipati šećerom u prahu, rezati kad se potpuno ohladi..
Tako i ja radim pitu od jabuka ..Ali , ja u ribane jabuke dodam ruma i vanilin secer ..NE , ne cijedim sok od jabuka vec dodam malo vise prezle , jednu casu od oko 2 dcl .. ( ne osjete se ) ...Tako dobijete vise fila koji je lijepog izgleda u sjecenom komadicu ali i cvrsto stoji ( ne curi )