Musaka na istočnjački način
Sastojci:
- 1 kg patlidžana
- sol
- 4 paradajza
- 1 glavica luka
- peršin
- 3 žlice maslinovog ulja
- 300 g mljevene janjetine
- 1 l juhe od povrća (temeljac)
- 1 žličice cimeta, papar
- 150 g jogurta (10% masti)
- 3 jaja
- 2 žlice brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- maslac za kalup
Priprema:
Očistite i operite patlidžan, izrežite ga na ploške, posolite, ostavite da upije na 30 minuta. Operite rajčice, pola izrezati na kockice, a ostatak izrezati na kriške. Oguliti luk, izrezati na sitno. Operite peršin.
Zagrijati 1 žlicu ulja i prodinstati luk dok ne postane staklast. Mljeveno meso pržite oko 10 minuta.
Rajčice narezane na kockice i persin dodati u juhu. Pomjesati sa cimetom u prahu, soli i paprom. Poklopiti i krčkati 20 minuta.
Prethodno zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Patlidžan posušiti. Zagrijati ostatak ulja. Dijelove patlidžana ispeči na minutu.
U kalup za pečenje naizmjence stavljamo,smjesu, patlidžan i umak. Sve zaliti juhom. Kriške rajčica staviti na vrh.
U pećnici (srednji nivo, temperatura 160 °) pecite oko 30 minuta.
Jogurt, jaja, brašno, prašak za pecivo i ostatak peršina, mješavinu soli i papra pomiješati i politi po musaki. Peći još 10 minuta.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): musaka / maslinovo ulje
- Sastojci: temeljac / sol / rajčice / prašak za pecivo / peršin / patlidžan / papar / mljeveno meso / maslinovo ulje / maslac / luk / jogurt / jaja / brašno