Ljekoviti sirup od mladih vršaka smreke i jele

recepti_bez_slike
800g mladih izbojaka obične smreke 200g mladih izbojaka obične jele 1500g kristal šećera Priprema: U prostranu staklenu posudu (najbolje uzeti onu od 5l, ili 2,3 od 1l) staviti sloj šećera, na njega sloj mladih izbojaka, sve dok se ne napuni otprilike dvije trećine staklenke obavezno završavajući sa šećerom. Poklopiti gazom i ostaviti na osunčanom mjestu 21 dan. Nakon toga procijediti, profiltrirati kroz gazu i spremiti u tamne boce. Čuvati označeno na tamnom i hladnom mjestu (temperatura do +10). Najbolje je potrošiti u roku godine dana. Velika žlica sirupa pije se tri puta dnevno za vrijeme trajanja respiratornog infekta . U slučaju prevencije pije se velika žlica sirupa tri puta dnevno kroz tri tjedna, nakon čega se učini pauza od tjedan dana. Nakon pauze kura se može ponoviti. Djeca uzimaju polovicu doze. Savjet više- važno je da se prvih nekoliko dana maceracije odvija za sunčana vremena da se ne bi dogodilo se šećer počne topiti, a onda zbog hladnoće stisne u grudu koju je poslije gotovo nemoguće otopiti   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3 (+2)
Sirup i med od mladih izbojaka koriste se kod velikog broja respiratornih problema (kašlja, bronhitisa, upale pluća…), alergije i astme, djeluju lagano protuupalno, olakšavaju disanje, podižu imunitet i djeluju preventivno kod kroničnih oboljenja respiratornog trakta. Beru se u svibnju u planinskim krajevima daleko od prometnica i gradskog onečišćienja ( ja sam ih ubrala na Sljemenu pri vrhu).
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

  • 800g mladih izbojaka obične smreke
  • 200g mladih izbojaka obične jele
  • 1500g kristal šećera

Priprema:

U prostranu staklenu posudu (najbolje uzeti onu od 5l, ili 2,3 od 1l) staviti sloj šećera, na njega sloj mladih izbojaka, sve dok se ne napuni otprilike dvije trećine staklenke obavezno završavajući sa šećerom. Poklopiti gazom i ostaviti na osunčanom mjestu 21 dan. Nakon toga procijediti, profiltrirati kroz gazu i spremiti u tamne boce. Čuvati označeno na tamnom i hladnom mjestu (temperatura do +10). Najbolje je potrošiti u roku godine dana.
Velika žlica sirupa pije se tri puta dnevno za vrijeme trajanja respiratornog infekta . U slučaju prevencije pije se velika žlica sirupa tri puta dnevno kroz tri tjedna, nakon čega se učini pauza od tjedan dana. Nakon pauze kura se može ponoviti. Djeca uzimaju polovicu doze.
Savjet više- važno je da se prvih nekoliko dana maceracije odvija za sunčana vremena da se ne bi dogodilo se šećer počne topiti, a onda zbog hladnoće stisne u grudu koju je poslije gotovo nemoguće otopiti
 

Prosjek: 3 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)