Sirup od bazge
Svibanj je karakteristčan po mirisu bazge koja cvjeta velikim bijelim cvjetovima. Nekada se od bazge radio i čaj tako da su se sušili cvjetovi i spremali u limene kutije, a još i danas se zadržao običaj pripremanja sirupa koji se razrjeđuje vodom.
Za sirup od bazge potrebno vam je:
- 25 cvjetova bazge
- 5 lit. vode (obične, neprokuhane)
- 4 kg šećera
- 20 grama vinske kiseline
- 1 žličica vinobrana
Priprema sirupa
Cvjetove bazge staviti u veliku staklenku, naliti vodom i ostaviti na suncu 24 sata. Sljedećeg dana procijediti tekućinu, dodati šećer, vinsku kiselinu i vinobran pa miješati dok se sav šećer ne rastopi. Kad se sav šećer rastopio, sirup uliti u čiste flaše i čuvati na hladnom i tamnom mjestu kao i ostalu zimnicu. Napomena - Ukoliko se želi smanjiti ili povećati količina sirupa onda na jednu litru vode uzeti 8 cvjetova bazge, sljedećeg dana na svaku proceđenu litru tekućine dodati 1 kg šećera i 5 grama vinske kiseline. Kako je ovo stari, tradicionalni napitak postoji mnogo varijacija na temu. Naši registrirani članovi napisali su i svoje recepte, a ranije smo mi objavili recept za kratkotrajni sok.
mislim da nije bolje s prokuhanom vodom jer se kuhanjem izgubi sva blagodat koju daje bazga! Kuhanje sve uništava, a za konzerviranje ima puno drugih metoda... :-)
ja isto tako mislim da gust bolji sa octom
i ja stavim octa! Jesmo prava ekipa, nema šta..uživajmo sada svi u soku od bazge... mogli bi i zajedno uživati!!
Ovo mi je najdraži sok! Stavim 40 cvjetova bazge i nebude previše. Isto tako mi cijeli dan ranije cijeli odstoji!I dodam i sok od pola kg limuna uz limunsku kiselinu još. Baš obožavam sok od bazge!
Da, i ja sam dodala uz sve navedeno još malo octa. Baš je ovježavajući ovaj sok, bolji mi je od limunade! Pozz ekipo
sokje super ..josjedan savjet prikom razblazivanja soka mozete malo octa dodati daje poseban okus
:H
Moja mama i baka su koristile ovaj recept:
40 cvjetova bazge
3 l vode
4 kg šećera
10 dag limunske kiseline
3 limuna
Cvjetove potopiti u vodu i ostaviti 24 sata.Nakon toga procijediti,dodati šećer,limunsku kiselinu i limun izrezan na kolutove.Ostaviti još 24 sata uz povremeno miješanje.Procijediti i uliti u boce.Držati na mračnom i hladnom mjestu.
Mi ga uspijemo očuvati bez smrzavanja u staklenim bocama
ja sam margareta, volim kuhati
sok se moze staviti u plasticne boce
pa sa njim u duboko .
meni je to ok.
ako neko zeli jos savjet neki uz ovo slobodno se moze pisati na behicsara@gmail.com
Pozdravi svima, citala sam vase recepte za sirup odnosno sok od bazge, no evo kako moja famelija pravi odavnina, svi zivimo daleko izvan grada, godinama smo naseljeni u selu koje smo modernizovali s vremenom, ako zelite pravi sirup od bazge, tradicionalni, to je ovaj, no i ovi gore valjda su ok, - najveci cvjetovi od bazge, na svaki cvijet-kasika cecera-casa vode na svaki cvijet-dva veca osusena limuna sa korom,na svaki cvijet osuseni grozdac,grozdjice, sve ovo postaviti u vecu posudu,ostaviti da stoji prekriveno gazicom nekom da ulazi i zrak ali ne i prasina nrp,24h, nakon toga sve to prokuhati na laganoj vatri i mijesati dok neprimjetimo da se smjesa jednaci, ohladiti, procijediti i skladistiti sa svijezim reznjem limuna i dvije grozdjice po litri sirupa u staklenke, nane su cuvale u drvenim sa limom,ali toga nema svako pretpostavljam u bunaru,) sad ima frizider ili tamno hladno mjesto
Mislim da je bolji recept sa prokuhanom vodom.
Vrlo je jednostavan.
10 cvjetova, 1 kg šećera, 2 dkg limunske kiseline, 1 litra vode
cvjetovi moraju stajati potopljeni u vodi 48 sati.
Procijede se kroz gustu gazu, prokuhaju sa šećerom. Malo se ohladi, stavi limunska kiselina, dobro izmiješa i puni u tople staklenke (prethodno pripremljene kao i za ostalu zimnicu). Čuva se u hladnijem i mračnom prostoru.
Ovaj recept sam malo modificirala: dodala sam koru i sok od limuna pripremljen na slijedeći način. Limun namočiti u posoljenu vodu. Nakon jednog sata dobro oprati i narezati zajedno sa korom na tanke kriške. Metnuti u vodu zajeno sa bazgom. Kada se procjeđuje bazga dobro ocijediti i limun. Koristim jedan limun na jednu litru tekućine.
Hvala Tatjana, zaista ću ga provati napraviti
Čuva se kao i svaka zimnica, čvrsto zatvoreno na tamnom i hladnom mjestu. Meni je u podrumu zaostala jedna boca od prije dvije godine koja je potpuno dobrom stanju, kao i ovogodišnja.
Oduševio me recep za sirup od bazge, jer ja toga mogu imati u izobilju. Dali se to može koristiti tok cijele zime i kako ga sačuvati da se ne pokvari
kako napraviti taj sok da ga može piti dijabetičar(4god.)
nisam probao ali probat ću