Sok od bazge
Ovo nije sirup, nego sok od bazge za brzu potrošnju. Vrlo je osvježavajući i idealan za vruće dane.
Sastojci
- 5 cvjetova bazge
- 5 l vode
- 1 kg šećera
- 1 limun narezan na kolute
- 3 žličice limunske kiseline
Sve sastojke staviti u staklenu, ostaviti na suncu 10 dana, a zatim procjediti i uliti u boce. Ovaj sok je za brzu potrošnju pa ga treba čuvati u hladnjaku. Recept za sirup je na ovom ovdje.






Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
negdje na forumu ovdje sam naišla na odličnu ideju - zamrzeš kockice soka i samo vadiš iz frizera kad se zaželiš soka od bazge.
creed, nadam se da ce ti ova ideja dobro doci :)
svake godine ista dilema - gdje cuvate sok od bazge? ako ga ostavim na sobnoj temperaturi ubrzo mi se napravi onaj talog na vrhu (usput - kako to rjesavate - ja sam cesto znala procijediti sa gazom al mi se ne da svaki put....). U frizderu nemam mjesta, na tavaniu je pretoplo...a ionako mi zauzima dosta mjesta u kihinji. Uglavnom, kako ga konzervirati a da mi se ne pokvari?
Mi ga tako brzo popijemo da se ne stigne pokvarti :))) Jedne godine sam zeznula tako da sam u svakog kapnula limun jer mi tako bude ukusniji - podsjeća na finu domaću limunadu - ali se puno brže pokvario. Onaj talog se i meni javlja, al ga maknem žlicom.
dobar tek!!!
Odlicno. Moja stara majka je pravila sirup: 55 cvetova, 5 l vode, 5 kg secera, 3 limuntusa, sok od limuna (dva, tri, cetiri...) - stoji 24 casa, promesa se, puni u flase i moze da stoji preko cele godine. Na makedonskom BAZGA se zove BOZEL, a na srpskom ZOVA. Sada znam i na hrvatskom, jedino ne znam na slovenackom ! Da li Vi znate? Pozzz
Ja volim jako sok od bazge, radila sam ga prošle godine ali nažalost ove ne jer mi je problem brati je zbog trudnoće; inače je preporučam svima!