Amaretto
Recept za ovaj likerčić mjerkam poduže vrijeme, no kako je za njegovu pripravu potrebno puno strpljenja u vidu sakupljanja koštica, a onda i dodatnog čekanja da se doooooobro osunča - potrajalo je. No, isplati se. Kao dodatak kolačima ali i za desgustaciju u posebnim prilikama.
Sastojci:
- 1. Puno koštica marelica i bresaka
- 2. Voćna rakija
- 3. 30 dag šećera na 1 litru rakije
- 4. Vode u količini 1/3 rakije
Priprema:
- Koštice marelica i bresaka malo prosušite (na suncu, 1 - 2 dana), potucite batom/čekićem, a jezgre potopite u vruću vodu kako bi im skinuli kožicu. Pola količine ostavite cijelima, a polovicu nasjeckajte. Stavite koštice u bocu gotovo do vrha, dolijte voćnu rakiju (neka bude jača i savjetovala bih da ne bude šljivovica radi intenzivnog mirisa vec npr. od marelica ili trešanja). Po želji, za malu nijansu, dodajte i nekolicinu koštica sa opnama. Bocu začepite plutenim čepom i stavite na sunce neka odstoji dobra 2 mjeseca. Po potrebi, ako nemate odjednom potrebnu količinu koštica, nadopunjujte novim zalihama.
- Nakon dva (ljetna i sunčana) mjeseca izvadite sve koštice i procijedite tekućinu.Nasjeckane koštice bacite, a one cijele, nasjeckajte i vratite u bocu kao i rakiju koja već jako miriši na jezgru marelica i bresaka. Ostavite još 15 - 20 dana na suncu. Ako je potrebno dolijte još malo rakije da barem prekriva gornji sloj koštica.
- Nakon drugog stajanja i sunčanja, procijedite rakiju kroz finu cjediljku u posudu, izmjerite količinu, a onda odmjerite (od dobivene količine likera) 1/3 vode i dodajte vodi potrebnu količinu šećera. Rastopite šećer u vodi, gotovo do vrenja. Primješajte sirup u rakiju i ulijte u čistu bocu. Začepite dobro i pohranite dobiveni Amaretto na suho mjesto.
- Liker će se još neko vrijeme bistriti, a talog će padati na dno. Nakon 15- 20 dana možete ga početi upotrebljavati.
- Sastojci: amaretto / breskve / koštice marelica i bresaka / likeri / marelice