Orahovac
Lišće oraha zbog svog jedinstvenog mirisa tjera insekte i kukce, od zrelih plodova pekle su se orehnjače ili koristili za kolače, a zeleni plodovi koristili su se za pripravljanje orahovca.
Svaka kuća je nudila svoju verziju orahovca iako se na njemu štedjelo budući se smatao lijekom za želučane probleme i za jačanje tijela. Za ljekoviti orahovac se zeleni orasi narezani na četvrtine stavljaju u rakiju jabukovaču (najbolja je prepečenica jabukovače), ne smiju se izlagati direktnom suncu jer gube ljekovita svojstva.
Sastojci
- 12 zelenih oraha narezanih na četvrtine
- 1 litra domaće rakije
- 3/4 kg šećera
- 2 šipke vanilije
Priprema
Na dno velike staklenke staviti šećer, naliti rakiju, staviti orahe i vaniliju. Ostaviti poklopljeno na tamnom mjestu dok šećer ne otopi (dva do tri tjedna). Preliti u bocu i sužiti kao liker.
Što se orasi duže drže u rakiji, okus je intenzivniji, a boja tamnija. Orasi se mogu ostaviti u rakiji i nekoliko mjeseci.
- Vrijeme pripreme: 2 tjedna (minimalno)
- Vaše oznake (tagovi): liker / kolači i slastice / rakija / orah
- Sastojci: orasi / margarin / vanilin šećer / rakija
Tehnologiju spravljanja alkohola prvi su otkrile arapske zemlje. Rec Kazan poreklom je od arapski zemalja.
Kod nas u Dalmaciji broj oraha koji se stavlja je 10 do 12 komada na litru lozovače.Cukra manje stavljamo otprilike 10 do 20 dkg na 1 litru rakije.Ja stavljam 20 dkg cukra jer mi je draža slađa orahovica.Koristimo je kao aperitiv ili digestiv.Uspješno rješava probleme sa želucem -kod podrigavanja-tako da je ja smatram lijekom.
Tanja Jelavić
Kod nas u Dalmaciji broj oraha koji se stavlja je 10 do 12 komada na litru lozovače.Cukra manje stavljamo otprilike 10 do 20 dkg na 1 litru rakije.Ja stavljam 20 dkg cukra jer mi je draža slađa orahovica.Koristimo je kao aperitiv ili digestiv.Uspješno rješava probleme sa želucem -kod podrigavanja-tako da je ja smatram lijekom.
Tanja Jelavić
Ja kada procijedim orahovac onda dodam francuskog konjaka ----1dl na 3l orahovca...
Svi ga hvale ...probajte!!!!!!
Ja pravim orahovicu od domače lozovace,broj oraha na 1litru je isto 12.Ja je drzin na suncu 4o dana a moze i vise.Provajte ovako napravit super je.
zna li netko mogu li kako iskoristiti orahe kada procijedim orahovicu, probala sam ih jesti ali su puni alkohola.
nekako mi je žao baciti ih.
pozdrav
ovo je recept iz knjige
20 oraha preze se na cetri dijela
vanilin stapi
korica cimeta
Tri do cetri klincica
litra lozovace
Kada odstoji od 14 dana do mjesec dana precijedimo,500g secera kuhamo u 1/4 litre vode kad se ohladi promijesamo sa orahovcom
Danas napravila po vašem receptu!
HVALAAAA PUNO!
nakon konjaka i rakije se i pjesma ori
Ja po završetku procesa na 1L stavim 0.5pravog francuskog konjaka svi su moji pritelji oduševljeni
Ja po završetku procesa na 1L stavim 0.5pravog francuskog konjaka svi su moji pritelji oduševljeni
Šečer / caa. 50 dkg/ rastopim grijanjem s mešto vode, kao šerbet, što je šerbet gušći,orahovac će biti gušći. U teglu ulijem ohlađeni šerbet, narežem mladih oraha
/ 8-10 kom/ cijelu narandžu, jedan veći limun nareza-no, vaniliju jedan štapić, cimetovu koricu, par zrna pržene kave i litru komovice. Stoji oko 3 tjedna ne na suncu.
Ocjeđeno se servira uz kocku leda i krišku limuna.
Mora imati zelenu boju.
jel ima smisla kombinirat klincice,cimet,kavu,vaniliju u orahovcu...da nebi nakraju bilo malo prearomaticno?
ne bude, odlično ispadne
molim vas probajte!
Uz ovaj recept imam kratki dodatak- detalj. U orahovac staviri 2-3 zrna kave ( koji se naravno izvade na kraju). Dobije se bolji okus.
Postovani,
Maceliranje je izvlačenje ljekovitih svojstva iz biljke, u ovom slučaju se to dobiva djelovanjem ujednačene temperature i alkohola (rakije). Ljekovite biljke koje mi koristimo je tajni recept, jer po kombinaciji ljekovitih biljki svaki orahovac ili liker je jedinstven.
Postovani,
u receptu za ORAHOVAC, spominjete dodatak MACELIRANE TRAVE...
Molim vas da mi objasnite koje su to trave..
Jer iskreno da vam kazem nisam cuo za taj izraz MACELIRANE...???
Hvala i lijep pozdrav...
Od sastojaka za kroštule napraviti tijesto i ostaviti pola sata sa strane. Nakon toga tijesto podijeliti na nekoliko komada.Svaki komad tanko razvaljati i rezati na rezance od kojih pravimo fjoke ili druge oblike i frigamo na vrućem suncokretovom ulju.Posipamo ih sa štaub šećerom.
Molim vas da nam objavite recept za kroštule ako već niste - hvala!
UZ orahovac može se poslužiti kao desert i kroštule
SASTOJCI:
10 dkg margarina
2 žumanjca
2 žlice rakije
1 šalica mlake vode
1 kučarin soli
1/2 kg brašna
Uz orahovicu predlažem kao desert domaće fritule.
Dalmatinska orahovica
U staklenu bocu sa širokim otvorom ubaciti: 12 zelenih oraha narezanih, 20 dkg sećera, 3 fetice limuna, 1 vanilin šečer i 1 litra domaće lozovače.
Bocu zatvoriti i držati na suncu najmanje 40 dana.
Nakon proteka vremena procijediti i početi piti.
U zdravlje