Kukuruzna sarma s vrhnjem
Sastojci:
- 12 većih listova lipe
- 25 dag brašna od bijelog kukuruza
- 2 dl jogurta
- 4 dl domaćeg gustog kiselog vrhnja
- ulje, maslac, sol
Sarmu pripremite ovako
Mlado lipovo lišće, ubrano u proljeće, složite u posudu, prelijte ga vrućom vodom, a nakon 10 minuta ocijedite. Za nadjev sjedinite kukuruzno brašno s jogurtom i žlicom maslaca, posolite i izmiješajte tako da smjesa ne bude ni tvrda, a ni meka. Zatim stavljajte manje količine smjese na listove lipe i savijajte u sarmice. Slažite ih u prikladnu nauljenu posudu, prelijte posoljenim uljem, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 20 minuta. Za vrijeme pečenja sarmice poprskajte vodom i, ako je potrebno, prelijte uljem. Pečenu sarmu prelijte zagrijanim kiselim vrhnjem i poslužite toplu.
Savjet: Maslac može ostati svjež i bez hladnjaka ako ga zamotate u čistu, vodom namočenu krpu i odmah stavite u kutiju s hermetičkim poklopcem.
- Vaše oznake (tagovi): sarma
- Sastojci: jogurt / kiselo vrhnje / kukuruzno brašno / maslac / sol / ulje