6 cijelih jaja
12 dkg šećera
Pola kg maslaca
liker
Postupak pripreme
Najpoznatija kuhana krema s maslacem je tzv. francuska krema koja se priređuje ovako:
Cijela jaja tučemo na vatri sa šećerom dok smjesa ne zavrije, zatim maknite s vatre i dalje tucite dok se ne ohladi. Na to se maslac miješa sa šećerom dok ne postane pjenasta smjesa, a onda u maslac pomalo umiješajte hladnu kuhanu kremu. Ovo je također temeljna krema od koje se može napraviti nebrojeno mnogo vrsta ako se u nju stavi bilo kakvog likera, čokolade, kave, badema itd.
Krema od maslaca sa različitim pridodacima
Kreme od maslaca su najjednostavnije po načinu rada, ali se za njih mora upotrijebiti najfiniji maslac. Za ovu kremu treba najprije maslac izmiješati s prosijanim šećerom u prahu, a onda se mogu pomalo dodavati druge namirnice kao što su: žumanjci, čokolada, bademi, lješnjaci, orasi, kava, likeri i grilaž. Prema tome kakav se pridodatak u maslac stavi dobiju se i različite vrste krema. Sve poslastice u kojima ima kreme treba držati na hladnom mjestu do serviranja.
Ako moramo nadjenuti više torti i različitih poslastica prigodom velikih priredaba, nikada nećemo praviti svaku kremu prema receptu, već ćemo se tada poslužiti ovim temeljnim kremama koje ćemo razdijeliti na toliko dijelova koliko vrsta torti ili poslastica pravimo. Za svaku tortu ili poslasticu stavit ćemo u temeljnu kremu samo drugi pridodatak i time za kratko vrijeme napraviti više vrsta krema.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+2)
Sastojci
- 6 cijelih jaja
- 12 dkg šećera
- Pola kg maslaca
- liker
Postupak pripreme
Najpoznatija kuhana krema s maslacem je tzv. francuska krema koja se priređuje ovako:
Cijela jaja tučemo na vatri sa šećerom dok smjesa ne zavrije, zatim maknite s vatre i dalje tucite dok se ne ohladi. Na to se maslac miješa sa šećerom dok ne postane pjenasta smjesa, a onda u maslac pomalo umiješajte hladnu kuhanu kremu. Ovo je također temeljna krema od koje se može napraviti nebrojeno mnogo vrsta ako se u nju stavi bilo kakvog likera, čokolade, kave, badema itd.
Krema od maslaca sa različitim pridodacima
Kreme od maslaca su najjednostavnije po načinu rada, ali se za njih mora upotrijebiti najfiniji maslac. Za ovu kremu treba najprije maslac izmiješati s prosijanim šećerom u prahu, a onda se mogu pomalo dodavati druge namirnice kao što su: žumanjci, čokolada, bademi, lješnjaci, orasi, kava, likeri i grilaž. Prema tome kakav se pridodatak u maslac stavi dobiju se i različite vrste krema. Sve poslastice u kojima ima kreme treba držati na hladnom mjestu do serviranja.
Ako moramo nadjenuti više torti i različitih poslastica prigodom velikih priredaba, nikada nećemo praviti svaku kremu prema receptu, već ćemo se tada poslužiti ovim temeljnim kremama koje ćemo razdijeliti na toliko dijelova koliko vrsta torti ili poslastica pravimo. Za svaku tortu ili poslasticu stavit ćemo u temeljnu kremu samo drugi pridodatak i time za kratko vrijeme napraviti više vrsta krema.
naucio puno