Dalmatinsko žito orzo

Autor: Sonja F   (palac x 1170) |moji recepti

0
recepti_bez_slike

Sastojci:

(Varivo od ječmene kaše)

  • 25 dag ječmene kaše
  • 25 dag dimljenih svinjskih kožica
  • 5 dag suhe slanine
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 4-5 zrna papra
  • mljevena crvena paprika (slatka)
  • 2 grančice peršinovog lista, sol

Ječam dobro operite u nekoliko voda, zatim ga stavite u veću posudu za kuhanje, dodajte očišćenu mrkvu narezanu na kolute, zalijte s litrom vode, posolite, pospite mljevenom paprikom, pa kuhajte na srednjoj vatri oko 2 sata. Posebno skuhajte dimljene svinjske kožice pa ih narežite na manje komade. Za vrijeme kuhanja jelo miješajte, a češće ga miješajte kada je upola kuhano, no potkraj kuhanja miješajte neprekidno inače će zagorjeti. Ako je potrebno za vrijeme kuhanja dolijte malo tople vode. Zgotovljenu jelu dodajte kuhane kožice i »pešt«: nasjeckani češnjak i peršinov list i na kockice narezanu slaninu, zgnječeno i izmiješano u povezanu smjesu, pa sve zajedno kuhajte oko 5 minuta.

Savjet: Svaka bi posuda u kojoj se obrađuje hrana trebala biti poklopljena, kako bi se sačuvale hranjive tvari i aroma jela, uštedjela energija, skratilo vrijeme pripremanja i smanjilo prljanje.

Prosjek: 4.2 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)