Župa

Autor: LanaM   (palac x 35718) |moji recepti

0
voda sjemenke bundeve sol papar tarana (oštro brašno, malo tople vode i sol) Priprema: 1. Sjemenke propeći i usitniti u mužaru. 2. U uzavrelu, posoljenu vodu usuti usitnjene sjemenke i kuhati dok se ne počne dizati ulje. 3. Dodati osušenu taranu napravljenu od brašna i vode, te kuhati desetak minuta dok se ne razmekša i ne poveže sa sjemenkama NAPOMENA: Nekada se župa, brašno od sjemenki, kada bi pustilo ulje cijedila i bacala. Najvjerojatnije, jer je bila puna ostataka ovojnica sjemenki. Danas, kada se uglavnom uzgajaju golice, mislimo da bacanje nije potrebno. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1)
Iako je Slavonija, pa tako i Požeština sinonim za dobro i obilno jelo, čini se da je u prošlosti seljak bio više gladan nego sit. Jedući meso svega dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, koristio je sve godišnje i životne običaje, te zajedničke teške poljoprivredne poslove kako bi se dosita najeo. Štednji hrane, posebice sušenoj svinjetini koje nikada nije bilo dovoljno, u prilog su išli veliki i strogi postovi, napose oni za adventa, odnosno korizme. Životnu energiju za tešku seljačku svakodnevicu u ta dva mjeseca, umjesto masti, davalo je crno zlato – ulje od bundevinih koštica, kojega su nekada davno seljaci pravili sami. Stucane koštice, odnosno župa, bila je osnova mnogim jelima od posne sarme do župe s taranom, koja se, bogme, sve tako posna jela u slast!
Recepti - 5 - slika

Sastojci:

  • voda
  • sjemenke bundeve
  • sol
  • papar
  • tarana (oštro brašno, malo tople vode i sol)

Priprema:

1. Sjemenke propeći i usitniti u mužaru.
2. U uzavrelu, posoljenu vodu usuti usitnjene sjemenke i kuhati dok se ne počne dizati ulje.
3. Dodati osušenu taranu napravljenu od brašna i vode, te kuhati desetak minuta dok se ne razmekša i ne poveže sa sjemenkama
NAPOMENA: Nekada se župa, brašno od sjemenki, kada bi pustilo ulje cijedila i bacala. Najvjerojatnije, jer je bila puna ostataka ovojnica sjemenki. Danas, kada se uglavnom uzgajaju golice, mislimo da bacanje nije potrebno.

Prosjek: 5 (+1)
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)