Župa
Iako je Slavonija, pa tako i Požeština sinonim za dobro i obilno jelo, čini se da je u prošlosti seljak bio više gladan nego sit. Jedući meso svega dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, koristio je sve godišnje i životne običaje, te zajedničke teške poljoprivredne poslove kako bi se dosita najeo. Štednji hrane, posebice sušenoj svinjetini koje nikada nije bilo dovoljno, u prilog su išli veliki i strogi postovi, napose oni za adventa, odnosno korizme. Životnu energiju za tešku seljačku svakodnevicu u ta dva mjeseca, umjesto masti, davalo je crno zlato – ulje od bundevinih koštica, kojega su nekada davno seljaci pravili sami. Stucane koštice, odnosno župa, bila je osnova mnogim jelima od posne sarme do župe s taranom, koja se, bogme, sve tako posna jela u slast!
Sastojci:
- voda
- sjemenke bundeve
- sol
- papar
- tarana (oštro brašno, malo tople vode i sol)
Priprema:
1. Sjemenke propeći i usitniti u mužaru.
2. U uzavrelu, posoljenu vodu usuti usitnjene sjemenke i kuhati dok se ne počne dizati ulje.
3. Dodati osušenu taranu napravljenu od brašna i vode, te kuhati desetak minuta dok se ne razmekša i ne poveže sa sjemenkama
NAPOMENA: Nekada se župa, brašno od sjemenki, kada bi pustilo ulje cijedila i bacala. Najvjerojatnije, jer je bila puna ostataka ovojnica sjemenki. Danas, kada se uglavnom uzgajaju golice, mislimo da bacanje nije potrebno.
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
- Vaše oznake (tagovi): sjemenke / tjesetenina








Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...