Župa
Iako je Slavonija, pa tako i Požeština sinonim za dobro i obilno jelo, čini se da je u prošlosti seljak bio više gladan nego sit. Jedući meso svega dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, koristio je sve godišnje i životne običaje, te zajedničke teške poljoprivredne poslove kako bi se dosita najeo. Štednji hrane, posebice sušenoj svinjetini koje nikada nije bilo dovoljno, u prilog su išli veliki i strogi postovi, napose oni za adventa, odnosno korizme. Životnu energiju za tešku seljačku svakodnevicu u ta dva mjeseca, umjesto masti, davalo je crno zlato – ulje od bundevinih koštica, kojega su nekada davno seljaci pravili sami. Stucane koštice, odnosno župa, bila je osnova mnogim jelima od posne sarme do župe s taranom, koja se, bogme, sve tako posna jela u slast!
Sastojci:
- voda
- sjemenke bundeve
- sol
- papar
- tarana (oštro brašno, malo tople vode i sol)
Priprema:
1. Sjemenke propeći i usitniti u mužaru.
2. U uzavrelu, posoljenu vodu usuti usitnjene sjemenke i kuhati dok se ne počne dizati ulje.
3. Dodati osušenu taranu napravljenu od brašna i vode, te kuhati desetak minuta dok se ne razmekša i ne poveže sa sjemenkama
NAPOMENA: Nekada se župa, brašno od sjemenki, kada bi pustilo ulje cijedila i bacala. Najvjerojatnije, jer je bila puna ostataka ovojnica sjemenki. Danas, kada se uglavnom uzgajaju golice, mislimo da bacanje nije potrebno.
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
- Vaše oznake (tagovi): sjemenke / tjesetenina








Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...