Slavonski kulen

Autor: mamica   (palac x 48090) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
5 kg mesa 5 dag češnjaka 8 dag slatke paprike 7 dag ljute paprike 10 dag soli Postupak pripreme Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa prvenstveno vratina, a tek zatim but, plećka. Tatim se doda i tvrde leđne slanine sa leđa, Meso se prvo mora dobro ohladiti i ocijediti (na hladnom jedan do dva dana). Potom se meso se melje a najboje je meso sitno narezati nožem. Usitnjenom mesu doda se sol, češnjak i pažljivo odabranu papriku.
 Mesna se smjesa jako dobro izmješa rukama i ostavi da oleži par sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora odsajati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže mrežicom i stavlja na hladni dim od bukovine ili graba. Treba ga dimiti desetak puta i to svaki drugi dan. Zatim mora odstajati 6 mjeseci u mračnoj i hladnoj prostoriji na propuhu da sazrije. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.8 (+6) ‹ Kulen najbolji recept

Sastojci

  • 5 kg mesa
  • 5 dag češnjaka
  • 8 dag slatke paprike
  • 7 dag ljute paprike
  • 10 dag soli

Postupak pripreme

Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa prvenstveno vratina, a tek zatim but, plećka. Tatim se doda i tvrde leđne slanine sa leđa, Meso se prvo mora dobro ohladiti i ocijediti (na hladnom jedan do dva dana). Potom se meso se melje a najboje je meso sitno narezati nožem. Usitnjenom mesu doda se sol, češnjak i pažljivo odabranu papriku.


Mesna se smjesa jako dobro izmješa rukama i ostavi da oleži par sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora odsajati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže mrežicom i stavlja na hladni dim od bukovine ili graba. Treba ga dimiti desetak puta i to svaki drugi dan. Zatim mora odstajati 6 mjeseci u mračnoj i hladnoj prostoriji na propuhu da sazrije.

Prosjek: 3.8 (+6)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)