Buhtle
Da se ne ponavljam, sve što sam naučila o kuhanju to je od moje bake. Bog joj je dao dug život pa je mogla prenijeti svoje znanje na nas.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 1 svježi kvacas
- 2 žlice šećera
- 3 dcl toplog mlijeka
- 2 dcl vode
- 1 dcl ulja
- 2 jaja
- 1/2 žličice soli
- 1 vanilin šećer
- korica od jednog limuna
- pekmez
- maslac
- šećer u prahu
Priprema:
Sipati brašno, u sredini napraviti "rupu", staviti svježi kvasac, šećer i malo toplog mlijeka (od 3 dcl). Kada kvasac proradi dodati mješavinu od ostatka mlijeka, vode, ulje, jaja, malo soli, vanilin šećer i korica od jednog limuna. Kada se dobro umjesi ostaviti 1 sat, razvaljati, rezati kocke, puniti pekmezom. Zamotati da se ne otvore i slagati u protvan. Premazati otopljenim maslacem i pustiti da se dignu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C 30 min. Gotove ponovo premazati rastopljenim maslacem i kada se maslac upije, posuti štaubom. U slast...!