Buhtle
UPDATE 14.2.2021. Samo nekoliko sastojaka je dovoljno kako bi se zamijesilo dizano tijesto od kojeg će nastati mekane ukusne buhtlice.
Za prave domaće buhtle trebate:
- 1 kg brašna za dizana tjesta
- 1 pakovanje svježeg kvasca ili 2 pakovanja suhog
- 5 jušnih žlica šećera (s vrhom)
- 1 ravna jušna žlica soli
- 1 tekući jogurt
- 1 jaje
- 4 žlice ulja
- 2 vanil – šećera
- 2 jušne žlice ruma
- Toplo mlijeko po potrebi (cca 6 dl)
Postupak:
- Pomiješati kvasac s malo šećera i zalijati sa toplim mlijekom da utrostruči masu
- Dignuti kvasac ulijati u brašno, dodati preostale sastojke i sve umijesiti s toplim mlijekom (da nebude premekano)
- Ostaviti da se diže, pokriveno na toplom mjestu
- Tijesto premijesiti i razvaljati prst debelo
- Izrezati 20 do 30 pravilnih četverokuta i na svaki staviti fil po želji
- Spojiti vrhove izrezanog tijesta i gnječenjem prstima zatvoriti ostale otvore
- Staviti na namašćeni lim (veči) gnječenim dijelom prema dolje
- Peći na 180 - 200°C 30 do 45 minuta (ovisi o pećnici)
- Izvaditi iz pećnice i vruće premazati uljem
Za te buhtle ima valjda tisuću različitih recepata a ja bi samo htjela znati onaj po kojem buhtle ispadnu jaaaako mekane. Ima koga za pomoć?
Zadnji recept koji sam proučavala, u njega čak nejde ni jaje!
Anela, meni je ovaj daleko najbolji recept i stvarno su meekane!
http://www.coolinarika.com/recept/mekane-buhtle/
Anela. za buhtle koristim recept iz knjižice "DR.OETKER", koju sam nasledila od moje mame a stara je negde oko 30 godina. Evo recepta:
1 kesica suvog kvasca ili 25g svežeg kvasaca,500g brašna, prstohvat soli, 60g šećera, 2,5dl mleka, 2 jaja, 80g margarina, rendana kora 1 limuna. Testo napravite kao svako kiselo testo. Kada uskisne premesite ga i napravite valjak, koji sečete na komade 1,5 cm, rukom ga malo razvucite, stavite u sredinu džem i stisnite krajeve. Mažite ih margarinom i slažite u pleh. Ostavite da nadodju i pecite na 200"C oko 50 minuta. Pečene buhtle izvadite iz rerne i poprskajte sa malo vode i pokrite, kada se prohlade, odvojite i pospite šećerom u prahu. Možete da koristite i recept www.coolinarica.com koji se zove PRAVE PEKARSKE KIFLE ili da ih pravite od lisnatog testa, koje sami napravite i tu ne idu jaja a budu kao one u pekari. Pozdrav!
...Buhtle su mi najdrzaze poslastice sjecanje na moju baku a i mama mi to redovno pravi...pozdrav za sve domacice...vredne...