Raštika, grah i oslić na drugi način
SASTOJCI
Raštika na lešo:
- ½ kg raštike
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- limunov sok
- sol i papar
Grah salata:
- 20 dkg graha (ja sam koristila puter grah)
- mali buket rotkvica
- bučino i konopljino ulje
- limunov sok
- sol i papar
Domaća riblja pašteta:
(a la Masterchef Šime)
- 300 g fileta oslića
- 2 mrkve
- 1 peršin
- 100 g majoneze
- vezica lista peršina
- 3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol i papar
PRIPREMA
Riblja pašteta:
prvo radimo paštetu da se ona ohladi i bilo bi ju najbolje napraviti par sati ranije.
1. Filete oslića kuhati na laganoj vatri u loncu sa povrćem praktički dok se ne raskuhaju, procijediti i ostaviti da se ohlade. Povrće možete pojesti.
2. Kad se oslić ohladi, ukloniti ostatak kostiju ako ima koja i prstima dobro usitniti ribu.
3. Dodati majonezu, sitno sjeckani peršin i češnjak, začiniti po ukusu solju i paprom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Sve dobro promiješati da se okusi prožmu i ostaviti da se ohladi.
4. Poslužiti na tostiranom ili nekom tamnom kruhu. Pri posluživanju, na paštetu na kruhu nakapati par kapi limuna i maslinovog ulja i još malo popapriti.
Grah salata:
1. grah namočimo preko noći, i ako imate ekspres lonac, kuhati ga 10 minuta u vodi sa malo soli i lovor listom. Ako nemate ekspres lonac, skuhajte ga na običan način ili kupite grah u konzervi ako nemate vremena. Grah procijediti, oprati i ohladiti.
2. Rotkvice očistiti, oprati i nasjeckati na tanke polukrugove i ubaciti u grah.
3. Začiniti sa solju i paprom, bučinim i ako imate, konopljinim uljem, i limunovim sokom. Sve dobro promiješati i salata je gotova. Još raštika!
Raštika na lešo:
1. raštiku očistiti, ako ima jako debele stabiljke, njih odrezati, i onda ju isprati pod mlazom hladne vode. Ne namakati! Narezati listove na komadiće debljine 1-1,5 cm, a stabiljke na komadiće 0,5 cm. Preporuča se da se raštiku prije ubacivanja u lonac ostavi da odstoji 5 do 10 minuta.
2. Staviti lonac na paru da zakuha. Isjeckati ili protisnuti češnjak i pustiti ga da odstoji 5 minuta.
3. Kada se para počela stvarati, ubaciti raštiku u lonac i kuhati ju 5 minuta. Ako su stabiljke deblje od 0.5 cm, treba im 1-2 minute više pa prvo staviti stabiljke, pa za 2 minute ubaciti listove i kuhati još 5 minuta. Ako želite ublažiti okus češnjaka kao ja, nakon 3 minute kuhanja ga ubaciti u lonac sa raštikom.
4. raštiku ocijediti, premjestiti u zdjelu i politi sa maslinovim uljem, limunovim sokom i začiniti solju i paprom.
Dobar tek!







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...