Povrće u bijelom sosu

Autor: Žana Kovačević   (palac x 29) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
1 kg krompira 1 pakovanje zaleđenog povrća, (carska mješavina- ledo) 1-2 paprike svježe, a mogu i odmrznute roge 1 glavica crvenog luka 1 glavica bijelog luka pola litra vrhnja za kuhanje sol, biber, crvena paprika, vegeta 200 g edamera Priprema: Oguliti krompir, isjeći na ploške, sastaviti sa zaleđenom smjesom povrća, dodati krupno isječen luk, paprike, pouljiti dobro i začiniti. Izmješati smjesu dobro i staviti u vatrostalnu činiju da se peče 20 min. na 250 stepeni. Kad povrće počne poprimati boju, doliti u to vrhnje za kuhanje i 100 ml vode. Nastaviti peći još 15 minuta. Potom izvaditi iz rerne i naribati sir. Poklopiti činiju alu folijom. Služiti uz tjesteninu ili meso svejedno, savršen lagan i kremast ukus povrća na brzinu. Povrće može i da se mijenja, sve zavisi šta imate u frižideru to i stavite, ali obavezan je krompir. Savjet plus. Makarone skuvane stavite na kraju, prelijte vrhnjem za kuhanje, te preko stavite par listova slanine i naribajte sir.. Idealan ručak koji izgleda kao specijalitet..Jednostavno a vrlo efektno kad pravite i neku bogatiju trpezu ili čekate goste.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 1.7 (+3)
Ovo jelo može da posluži kao dobar prilog uz meso ali mnogo ljepše je kad se posluži uz tjesteninu.. Bogat, intenzivan ukus, a opet lagan i kremast proizvod i što je najvažnije ne treba vam više od pola sata za pripremu.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 pakovanje zaleđenog povrća, (carska mješavina- ledo)
  • 1-2 paprike svježe, a mogu i odmrznute roge
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 glavica bijelog luka
  • pola litra vrhnja za kuhanje
  • sol, biber, crvena paprika, vegeta
  • 200 g edamera

Priprema:

Oguliti krompir, isjeći na ploške, sastaviti sa zaleđenom smjesom povrća, dodati krupno isječen luk, paprike, pouljiti dobro i začiniti. Izmješati smjesu dobro i staviti u vatrostalnu činiju da se peče 20 min. na 250 stepeni. Kad povrće počne poprimati boju, doliti u to vrhnje za kuhanje i 100 ml vode. Nastaviti peći još 15 minuta. Potom izvaditi iz rerne i naribati sir. Poklopiti činiju alu folijom.
Služiti uz tjesteninu ili meso svejedno, savršen lagan i kremast ukus povrća na brzinu.
Povrće može i da se mijenja, sve zavisi šta imate u frižideru to i stavite, ali obavezan je krompir.
Savjet plus. Makarone skuvane stavite na kraju, prelijte vrhnjem za kuhanje, te preko stavite par listova slanine i naribajte sir.. Idealan ručak koji izgleda kao specijalitet..Jednostavno a vrlo efektno kad pravite i neku bogatiju trpezu ili čekate goste.

 

Prosjek: 1.7 (+3)
Link izvora / potpis autora: Žana Kovačević
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Jelo s povrćem - PROČITAJTE Juha od brokule - PROČITAJTE Sarmice u vinovoj lozi - PROČITAJTE Začin od povrća - PROČITAJTE Koktel juha od zelene paprike i šampanjca - PROČITAJTE