Sarmice u vinovoj lozi

Autor: LanaM   (palac x 39450) |moji recepti

0
75 dkg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina) 25 neprskanih listova vinove loze srednje veličine 1 žličica masti 1 glavica crvenog luka 4 režnja bijelog luka ½ šalice riže 1 žličica ljute mljevene paprike 1 žličica slatke mljevene paprike 1 žličica papra 1,6 dkg soli 2 mala ribana prijesna krumpira 2 l vode za blanširanje listova vinove loze 0,5 dcl alkoholnog octa za blanširanje listova vinove loze 2 litre vode za kuhanje sarmica 2 dcl bijelog vina za kuhanje sarmica Sastojci za umak: 6 šaka lišća domaćeg vrtnog kiseliša 1 žlica maslaca 3 žlice oštrog brašna 7,5 dcl hladne vode prstohvat papra  prstohvat soli 2 žlice kiselog vrhnja Priprema: Sarmice: 1. Nabrati mlado neprskano lišće vinove loze i blanširati vrlo kratko u slanoj kipućoj vodi uz dodatak octa 2. Pomiješati mljeveno meso s rižom, usitnjenim lukom, začinima i naribanim krumpirima 3. Nadjevom puniti listove, slagati ih usko jednu do druge u posudu, zaliti vodom, poklopiti manjim tanjurom da se ne dižu, poklopiti poklopcem 4. Kuhati 1,5 sat 5. Pri kraju kuhanja sarmica dodati bijelo vino 6. Skuhane sarmice premjestiti u vatrostalnu posudu, zaliti ih s dijelom tekućine u kojoj su se kuhale, preliti s umakom od kiseliša, te na svaku staviti po žličicu kiselog vrhnja 7. Zapeći 15-tak minuta na 250 stupnjeva C 8. Služiti toplo uz umak od kiseliša, te rashlađeno bijelo vino Umak: 1. Na maslacu otopiti listove kiseliša kojega smo ubrali u vrtu i skinuli s glavne peteljke 2. Umiješati brašno, te hladnu vodu i kuhati ½ sata 3. Pri kraju, umaku dodati začine i vrhnje   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.3 (+4)
Dok su nam mnoga jela dolazila sa sjeverozapada, neka su nam stizala sa srednjeg istoka, poput sarmica od vinove loze koje su postale omiljene među građanima, jer nekada u Požegi nije bilo kuće, koja nije imala, ako ne svoj vinograd, ono barem svoju virnicu. I dok su seljaci za teških vremena pjenicu uskuhanog koma koristili umjesto kvasca, u gradu se kao zimski specijalitet u komu kiselila naribana postrna repa okruglica, odnosno prefine sarmice od mladog lišća vinove loze. I eto tako se vinogradarska tradicija ovoga kraja uz vinogradarski ćevap, vinske kolačiće: pijanace i pogačice od vina, pa sve do sarmice od vinove loze duboko se zavukla u požeško kulinarstvo.
Recepti - 4 - slika

Sastojci:

  • 75 dkg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 25 neprskanih listova vinove loze srednje veličine
  • 1 žličica masti
  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 režnja bijelog luka
  • ½ šalice riže
  • 1 žličica ljute mljevene paprike
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 1 žličica papra
  • 1,6 dkg soli
  • 2 mala ribana prijesna krumpira
  • 2 l vode za blanširanje listova vinove loze
  • 0,5 dcl alkoholnog octa za blanširanje listova vinove loze
  • 2 litre vode za kuhanje sarmica
  • 2 dcl bijelog vina za kuhanje sarmica

Sastojci za umak:

  • 6 šaka lišća domaćeg vrtnog kiseliša
  • 1 žlica maslaca
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 7,5 dcl hladne vode
  • prstohvat papra
  •  prstohvat soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

Sarmice:
1. Nabrati mlado neprskano lišće vinove loze i blanširati vrlo kratko u slanoj kipućoj vodi uz dodatak octa
2. Pomiješati mljeveno meso s rižom, usitnjenim lukom, začinima i naribanim krumpirima
3. Nadjevom puniti listove, slagati ih usko jednu do druge u posudu, zaliti vodom, poklopiti manjim tanjurom da se ne dižu, poklopiti poklopcem
4. Kuhati 1,5 sat
5. Pri kraju kuhanja sarmica dodati bijelo vino
6. Skuhane sarmice premjestiti u vatrostalnu posudu, zaliti ih s dijelom tekućine u kojoj su se kuhale, preliti s umakom od kiseliša, te na svaku staviti po žličicu kiselog vrhnja
7. Zapeći 15-tak minuta na 250 stupnjeva C
8. Služiti toplo uz umak od kiseliša, te rashlađeno bijelo vino

Umak:
1. Na maslacu otopiti listove kiseliša kojega smo ubrali u vrtu i skinuli s glavne peteljke
2. Umiješati brašno, te hladnu vodu i kuhati ½ sata
3. Pri kraju, umaku dodati začine i vrhnje
 

Prosjek: 4.3 (+4)
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)