75 dkg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
25 neprskanih listova vinove loze srednje veličine
1 žličica masti
1 glavica crvenog luka
4 režnja bijelog luka
½ šalice riže
1 žličica ljute mljevene paprike
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica papra
1,6 dkg soli
2 mala ribana prijesna krumpira
2 l vode za blanširanje listova vinove loze
0,5 dcl alkoholnog octa za blanširanje listova vinove loze
2 litre vode za kuhanje sarmica
2 dcl bijelog vina za kuhanje sarmica
Sastojci za umak:
6 šaka lišća domaćeg vrtnog kiseliša
1 žlica maslaca
3 žlice oštrog brašna
7,5 dcl hladne vode
prstohvat papra
prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Sarmice:
1. Nabrati mlado neprskano lišće vinove loze i blanširati vrlo kratko u slanoj kipućoj vodi uz dodatak octa
2. Pomiješati mljeveno meso s rižom, usitnjenim lukom, začinima i naribanim krumpirima
3. Nadjevom puniti listove, slagati ih usko jednu do druge u posudu, zaliti vodom, poklopiti manjim tanjurom da se ne dižu, poklopiti poklopcem
4. Kuhati 1,5 sat
5. Pri kraju kuhanja sarmica dodati bijelo vino
6. Skuhane sarmice premjestiti u vatrostalnu posudu, zaliti ih s dijelom tekućine u kojoj su se kuhale, preliti s umakom od kiseliša, te na svaku staviti po žličicu kiselog vrhnja
7. Zapeći 15-tak minuta na 250 stupnjeva C
8. Služiti toplo uz umak od kiseliša, te rashlađeno bijelo vino
Umak:
1. Na maslacu otopiti listove kiseliša kojega smo ubrali u vrtu i skinuli s glavne peteljke
2. Umiješati brašno, te hladnu vodu i kuhati ½ sata
3. Pri kraju, umaku dodati začine i vrhnje
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.3 (+4)
Dok su nam mnoga jela dolazila sa sjeverozapada, neka su nam stizala sa srednjeg istoka, poput sarmica od vinove loze koje su postale omiljene među građanima, jer nekada u Požegi nije bilo kuće, koja nije imala, ako ne svoj vinograd, ono barem svoju virnicu. I dok su seljaci za teških vremena pjenicu uskuhanog koma koristili umjesto kvasca, u gradu se kao zimski specijalitet u komu kiselila naribana postrna repa okruglica, odnosno prefine sarmice od mladog lišća vinove loze. I eto tako se vinogradarska tradicija ovoga kraja uz vinogradarski ćevap, vinske kolačiće: pijanace i pogačice od vina, pa sve do sarmice od vinove loze duboko se zavukla u požeško kulinarstvo.
Sastojci:
- 75 dkg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 25 neprskanih listova vinove loze srednje veličine
- 1 žličica masti
- 1 glavica crvenog luka
- 4 režnja bijelog luka
- ½ šalice riže
- 1 žličica ljute mljevene paprike
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1 žličica papra
- 1,6 dkg soli
- 2 mala ribana prijesna krumpira
- 2 l vode za blanširanje listova vinove loze
- 0,5 dcl alkoholnog octa za blanširanje listova vinove loze
- 2 litre vode za kuhanje sarmica
- 2 dcl bijelog vina za kuhanje sarmica
Sastojci za umak:
- 6 šaka lišća domaćeg vrtnog kiseliša
- 1 žlica maslaca
- 3 žlice oštrog brašna
- 7,5 dcl hladne vode
- prstohvat papra
- prstohvat soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Sarmice:
1. Nabrati mlado neprskano lišće vinove loze i blanširati vrlo kratko u slanoj kipućoj vodi uz dodatak octa
2. Pomiješati mljeveno meso s rižom, usitnjenim lukom, začinima i naribanim krumpirima
3. Nadjevom puniti listove, slagati ih usko jednu do druge u posudu, zaliti vodom, poklopiti manjim tanjurom da se ne dižu, poklopiti poklopcem
4. Kuhati 1,5 sat
5. Pri kraju kuhanja sarmica dodati bijelo vino
6. Skuhane sarmice premjestiti u vatrostalnu posudu, zaliti ih s dijelom tekućine u kojoj su se kuhale, preliti s umakom od kiseliša, te na svaku staviti po žličicu kiselog vrhnja
7. Zapeći 15-tak minuta na 250 stupnjeva C
8. Služiti toplo uz umak od kiseliša, te rashlađeno bijelo vino
Umak:
1. Na maslacu otopiti listove kiseliša kojega smo ubrali u vrtu i skinuli s glavne peteljke
2. Umiješati brašno, te hladnu vodu i kuhati ½ sata
3. Pri kraju, umaku dodati začine i vrhnje
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega