Žana Kovačević

Moje ime je

Žana

Žana Kovačević

Slika korisnika Žana Kovačević's
Spol: 
žena
Prijateljstva: 
Želim upoznati nove prijatelje
Mjesto: 
Gradiška
Omiljena jela: 
lazanje
Volim piti: 
Kavu
Rođendan: 
Thu, 10/05/1984 - 07:20
U kuhinji sam: 
poprilično dobra/dobar

Interesi

Smatram da je priprema hrane prilika za uživanje i za zaradu..
Htjela bih naučiti još dosta toga, ali najinteresantnije su mi trenutno catering varijante , hladna predjela i salate

Za slanje privatnih poruka morate biti logirani.

Žana Kovačević komentira

Pohvale
Žana - Pizza Pariz Dragi moji kuhari , najljepši poklon svakom od nas je kada nam gosti koji su inače gurmani upute kompliment, pohvale nas ili naprosto... - Petak, Prosinac 19, 2014 - 11:26

Vaš komentar ili prijedlog

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
1
Slika korisnika Žana Kovačević's

Pizza Pariz

Dragi moji kuhari , najljepši poklon svakom od nas je kada nam gosti koji su inače gurmani upute kompliment, pohvale nas ili naprosto oduševljeni kažu da je recimo pizza fantastična..

Otkriti ću vam par savjeta kako da pripremite najukusniju pizzu iz kućne radinosti, koja i ne košta mnogo, ali ima par malih caka oko pripreme koja će je definitivno svrstati među one koje se definitivno pamte i čiji se komadić ponovno poželi....

Nedavno sam bila u prilici-neprilici da ugostim jednu porodicu(gurmansku), ali sam bila dekintirana taj dan, tako da sam izabrala najjeftiniju varijantu, pizza Pariz (naziv je dobila naknadno, jer sam bila ponosna na to kako je uspjela).

Naime da krenemo od početka..

Tijesto:
1 kg brašna, nije bitno koje mekoće, već ono koje imate pri ruci
1 flaša piva, isto nije važno koje je
1 jaje
1 kašika soli
1 kašika ulja
1 kašika suvog ili pola paketića svježeg kvasca

Zamijesiti tijesto rukama, dosipati brašna i formirati jednu loptu koju ćemo potom staviti u najlonsku vrećicu i odložiti u frižider(Ja tako radim jer obično sam u stisci s vremenom, pa tako tijesto za pizzu, kiflice pretežno zamijesim naveće) Ujutro nemojte zaboraviti na tijesto, premijesite ponovo smjesu i stavite u vrećicu.Poželjno bi bilo tijesto 2-3 puta prije upotrebe premijesiti ..

U toku dana ako imate u frizideru nekog domaćeg suhog mesa, kobasice i slanine, narežite na ploške svakog po 200 g i možete narezati 200 g šunke ili nekog parizera. Pripremite toliko i gljiva, (njih obavezno kupite svježe), kao i sir gauda, može i domaći masni kravlji sir da posluži, premda je bolja pizza sa gaudom.
Nakon toga napravite sos koji ovoj Pizzi daje odličan šmek, a pizza u tom slučaju ne može da bude suva ..
Pomiješati 150 ml paradajz pirea, dodati 7 kašika vode, jedan češalj bijelog luka sitno nasjeckan, malu kašičicu bibera, 1 kašičicu vegete, ,prstohvat soli, i 2 kašike ulja.. Sos treba da stoji isto oko sat vremena prije upotrebe..(može se napraviti i naveće, kao i na veće količine pa se zalediti)

Kad odlučite ili kad vam gosti jave kad će stići, računajte da vam ne treba više od 20 minuta da napravite i poslužite pizzu Pariz..

Tijesto podijelite na dva dijela, u okruglu najveću tepsiju, kad razvučete tijesto da li rukama ili oklagijom nebitno je, premažite sosom, pola sosa ide na jednu pizzu, poredajte proizvoljno sve suhomesnate proizvode koje ste pripremili, malo origana pospite potom isječene gljive .. Tako pripremite i drugu pizzu ..
Najvažnije je da imate šporet na drva, dobro naložite vatru, temperatura u tom slučaju treba da je preko 250 C, ubacite pizzu i pečete od 4-5 minuta, kad vidite da je dno krenulo da rumeni, vadite iz rerne.. Narendajte tad polovinu sira i prekrijte rubove tepsije folijom da se sir istopi, ali nemojte folijom da dodirnete pizzu jer će se tad zalijepiti sir pa neće lijepo izgledati pizza...
tako i drugu ispecite, pospite sirom i stavite foliju..

Pizza je zaista fantastična, izgleda i bolje nego one u nekim skupim restoranima, kalorična je, a ova jumbo pizza dovoljna je da nahrani 2 sladokusca i to ne da ih nahrani nego da poslije ne mogu da dišu.. Ovakve dve pizze za četiri osobe dovoljne su da vam za taj dan ne treba niti predjelo, a boga mi ni desert...
Jedina mana jeste to da ako nemate šparet na drva nemojte da pravite jer osnovno kod pizze je da se što prije ispeče na što većoj temperaturi..

Savjet: Pizzu 5 minuta držati poklopljenu folijom pa onda servirati, ni duže ni manje..

Gurmani prijatno, a kuvari probajte, osjećaj je veličanstven nakon što napravite ovaj slobodno mogu reći specijalitet u svijetu hrane od tijesta..

Nuspojave (Pizza je poprilično jaka, pa ćete biti sigurno žedni)
Preporučujem osobama koje žele da se udebljaju, 2-3 puta sedmično konzumiranje pizze Pariz ..

Žana Kovačević