Francuska pečenka na luku
Predivna receptura francuske kuhinje.
Sastojci:
- cca 2 kg svinjske pečenice ili vratine
- 6 - 7 većih glavica luka
- 12 dag maslaca (za pećenje)
Sastojci za marinadu:
- 8 jušnih žlica ulja
- 8 jušnih žlica vinskog octa
- po ukusu i potrebi soli i mljevenog papra
- 1 čajna žlicica meda
Priprema:
- Meso oprati i posušiti krpom. U veću posudu staviti 2/3 luka kojeg smo ogulili i izrezali na kolutove, a na luk spustiti pečenku.
- U posebnoj posudici izmješati ulje, ocat, med, sol i papar (obavezno provjeriti slanost jer pečenku nije potrebno dodatno soliti). Preliti meso ovom marinadom, a po mesu dodatno poslagati preostalu 1/3 kolutova narezanog luka. Meso je najbolje marinirati 24 sata prije pripreme. Tijekom mariniranja meso je potrebno više puta okretati kako bi upilo cim više marinade.
- U prikladan kalup staviti cijelu količinu luka i na njega položiti ocijeđenu pečenku. Sve preliti marinadom, dodatno na vrh rasporediti maslac te peći na 175 st. C oko 2,5 sata. Po potrebi dodavati samo kipuće vode da luk ne bi previše potamnio i ostao suh. Pečenku tijekom pećenja nekoliko puta okrenuti i preliti sokom.
- Kad je meso pečeno, izvaditi ga i prohladiti. Luk i umak procijediti, pa dobro procijeđeni luk (bez masnoće i tekućine) staviti u posebnu zdjelicu. Iz umaka odliti suvišnu masnoću pa ga ponuditi uz prilog ili ga sačuvati za neko drugo jelo.
- Savjet je francuske kuharice da se uz svinjsko pečenje posluži luk na kruhu što je stvarno zlatan savjet.
PRIPOMENA 1: U vrijeme priprave pečenke nije uračunato vrijeme mariniranja.
PRIPOMENA 2: Savjetujem da se prilikom okretanja pečenke tijekom mariniranja koriste gumene (kirurške) rukavice kako ruke ne bi poprimile oštar miris luka i mesa.
Hvala vam, ovo je stvarno delikatesa i mi ćemo je ponoviti, sigurno. Pozdrav Marini i Kanađanki Milanki.
Recepti su fantasticni ...par isprobani....pozdrav za vas iz daleke Kanade10
Izgleda jako jako dobro!