Francuska pečenka na luku

Autor: Moela   (palac x 59350) |moji recepti

1
cca 2 kg svinjske pečenice ili vratine 6 - 7  većih glavica luka 12 dag maslaca (za pećenje) Sastojci za marinadu: 8 jušnih žlica ulja 8 jušnih žlica vinskog octa po ukusu i potrebi soli i mljevenog papra 1 čajna žlicica meda Priprema: Meso oprati i posušiti krpom. U veću posudu staviti 2/3 luka kojeg smo ogulili i izrezali na kolutove, a na luk spustiti pečenku. U posebnoj posudici izmješati ulje, ocat, med, sol i papar (obavezno provjeriti slanost jer pečenku nije potrebno dodatno soliti). Preliti meso ovom marinadom, a po mesu dodatno poslagati preostalu 1/3 kolutova narezanog luka. Meso je najbolje marinirati 24 sata prije pripreme. Tijekom mariniranja meso je potrebno više puta okretati kako bi upilo cim više marinade. U prikladan kalup staviti cijelu količinu luka i na njega položiti ocijeđenu pečenku. Sve preliti marinadom, dodatno na vrh rasporediti maslac te peći na 175 st. C oko 2,5 sata. Po potrebi dodavati samo kipuće vode da luk ne bi previše potamnio i ostao suh. Pečenku tijekom pećenja nekoliko puta okrenuti i preliti sokom. Kad je meso pečeno, izvaditi ga i prohladiti. Luk i umak procijediti, pa dobro procijeđeni luk (bez masnoće i tekućine) staviti u posebnu zdjelicu. Iz umaka odliti suvišnu masnoću pa ga ponuditi uz prilog ili ga sačuvati za neko drugo jelo. Savjet je francuske kuharice da se uz svinjsko pečenje posluži luk na kruhu što je stvarno zlatan savjet. PRIPOMENA 1: U vrijeme priprave pečenke nije uračunato vrijeme mariniranja. PRIPOMENA 2: Savjetujem da se prilikom okretanja pečenke tijekom mariniranja koriste gumene (kirurške) rukavice kako ruke ne bi poprimile oštar miris luka i mesa. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+3)
Predivna receptura francuske kuhinje.
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

  1. cca 2 kg svinjske pečenice ili vratine
  2. 6 - 7  većih glavica luka
  3. 12 dag maslaca (za pećenje)

Sastojci za marinadu:

  1. 8 jušnih žlica ulja
  2. 8 jušnih žlica vinskog octa
  3. po ukusu i potrebi soli i mljevenog papra
  4. 1 čajna žlicica meda

Priprema:

  1. Meso oprati i posušiti krpom. U veću posudu staviti 2/3 luka kojeg smo ogulili i izrezali na kolutove, a na luk spustiti pečenku.
  2. U posebnoj posudici izmješati ulje, ocat, med, sol i papar (obavezno provjeriti slanost jer pečenku nije potrebno dodatno soliti). Preliti meso ovom marinadom, a po mesu dodatno poslagati preostalu 1/3 kolutova narezanog luka. Meso je najbolje marinirati 24 sata prije pripreme. Tijekom mariniranja meso je potrebno više puta okretati kako bi upilo cim više marinade.
  3. U prikladan kalup staviti cijelu količinu luka i na njega položiti ocijeđenu pečenku. Sve preliti marinadom, dodatno na vrh rasporediti maslac te peći na 175 st. C oko 2,5 sata. Po potrebi dodavati samo kipuće vode da luk ne bi previše potamnio i ostao suh. Pečenku tijekom pećenja nekoliko puta okrenuti i preliti sokom.
  4. Kad je meso pečeno, izvaditi ga i prohladiti. Luk i umak procijediti, pa dobro procijeđeni luk (bez masnoće i tekućine) staviti u posebnu zdjelicu. Iz umaka odliti suvišnu masnoću pa ga ponuditi uz prilog ili ga sačuvati za neko drugo jelo.
  5. Savjet je francuske kuharice da se uz svinjsko pečenje posluži luk na kruhu što je stvarno zlatan savjet.

PRIPOMENA 1: U vrijeme priprave pečenke nije uračunato vrijeme mariniranja.

PRIPOMENA 2: Savjetujem da se prilikom okretanja pečenke tijekom mariniranja koriste gumene (kirurške) rukavice kako ruke ne bi poprimile oštar miris luka i mesa.

Prosjek: 5 (+3)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Moela's

Hvala vam, ovo je stvarno delikatesa i mi ćemo je ponoviti, sigurno. Pozdrav Marini i Kanađanki Milanki.

2
Slika korisnika milanka's

Recepti su fantasticni ...par isprobani....pozdrav za vas iz daleke Kanade10

3
Slika korisnika Marina91's

Izgleda jako jako dobro!