Svinjska pečenka s jabukama

Autor: Moela   (palac x 58801) |moji recepti

0
2 do 2,5 kg svinjska pečenica (može i vratina) 20 dag maslaca 1,5 kg jabuka (slatko-kiselih) po ukusu soli cca 1,5 dl ulja po potrebi tople vode za prelijevanje Priprema: Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom i natrljati solju. Sastojci: 2 do 2,5 kg svinjska pečenica (može i vratina) 20 dag maslaca 1,5 kg jabuka (slatko-kiselih) po ukusu soli cca 1,5 dl ulja po potrebi tople vode za prelijevanje Priprema: Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom i natrljati solju. U prikladnu posudu (može i vatrostalna) uliti na dno ulje, staviti pečenku na sredinu i obilno je premazati omekšalim (na sobnoj temperaturi) maslacem. Peći na 180 st. C u prethodno ugrijanoj pećnici. U prvih 15 minuta meso nekoliko puta okrenuti kako bi sa svih stranica dobilo jednaku koricu. Sada ga preliti s 1 dl tople vode i vratiti u pećnicu. Pečenku peći oko 1,5 sat odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju. U međuvremenu, meso češće prelijevati tekućinom iz posude, po potrebi dolijevajući toplu vodu, naročito po rubovima posude/kalupa kako bi se masnoća otopila. Jabuke oguliti, izvaditi srce sa sjemenkama te narezati na kriške (4 - 6 dijelova, ovisno o veličini svake jabuke). Poredati jabuke oko mesa, preliti umakom iz posude i nastaviti peći još nekih 3/4 ili sat vremena. Jabuke trebaju dobiti boju pečenog mesa. Posluživanje: Meso možete servirati toplo, tada jabuke poredajte na pladanj uokolo mesa, a ako pečenku servirate hladnu, jabuke možete izmiksati u pire, ugrijati i ponuditi u posebnoj zdjeli kao prilog.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2 (+1)
Ima puno načina kako spremiti svinjsko pečenje - pečenku, no presudan bi trebao biti krajnji okus. Pečenka ne smije biti suha, a opet, mora biti pečena kako treba pa će itetako biti važno što ćemo pridodati prilikom pečenja. Prošle je godine "čaroban" sastojak bio crveni luk, a ove godine su to jabuke. Prava mala gomila jabuka, koja je mesu dala potrebni vlagu, podarila mekoću i obavila ga svojim miomirisom. I ne samo meso već i cijelu kuću.
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

  • 2 do 2,5 kg svinjska pečenica (može i vratina)
  • 20 dag maslaca
  • 1,5 kg jabuka (slatko-kiselih)
  • po ukusu soli
  • cca 1,5 dl ulja
  • po potrebi tople vode za prelijevanje

Priprema:

Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom i natrljati solju.

Sastojci:

  • 2 do 2,5 kg svinjska pečenica (može i vratina)
  • 20 dag maslaca
  • 1,5 kg jabuka (slatko-kiselih)
  • po ukusu soli
  • cca 1,5 dl ulja
  • po potrebi tople vode za prelijevanje

Priprema:

Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom i natrljati solju.

U prikladnu posudu (može i vatrostalna) uliti na dno ulje, staviti pečenku na sredinu i obilno je premazati omekšalim (na sobnoj temperaturi) maslacem. Peći na 180 st. C u prethodno ugrijanoj pećnici.

U prvih 15 minuta meso nekoliko puta okrenuti kako bi sa svih stranica dobilo jednaku koricu. Sada ga preliti s 1 dl tople vode i vratiti u pećnicu. Pečenku peći oko 1,5 sat odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju. U međuvremenu, meso češće prelijevati tekućinom iz posude, po potrebi dolijevajući toplu vodu, naročito po rubovima posude/kalupa kako bi se masnoća otopila.

Jabuke oguliti, izvaditi srce sa sjemenkama te narezati na kriške (4 - 6 dijelova, ovisno o veličini svake jabuke). Poredati jabuke oko mesa, preliti umakom iz posude i nastaviti peći još nekih 3/4 ili sat vremena. Jabuke trebaju dobiti boju pečenog mesa.

Posluživanje:

Meso možete servirati toplo, tada jabuke poredajte na pladanj uokolo mesa, a ako pečenku servirate hladnu, jabuke možete izmiksati u pire, ugrijati i ponuditi u posebnoj zdjeli kao prilog.

 

Prosjek: 2 (+1)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)