Zebrica kolač

recepti_bez_slike
1. Prije nego počnete praviti ovaj kolač, kalup premažite masnoćom i pospite brašnom, a zatim miksajte jaja sa šećerom kao za tortu. 2. Dodajte mlijeko i ulje i nastavite sa miksanjem. 3. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i vanilija šećer i postepeno uz lagano miješanje mikserom, dodajte ulupanoj smjesi. Vodite računa da vam masa ne padne! 4. Podijelite masu na dva dijela. U jedan dodajte kakao prah (razmutite ga sa dvije kašike kipuće vode), a drugi ostavite bijeli. 5. Stavite tri kasike bijele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kasike braon mase, nastavite naizmjenicno dok ne utrosite obje. Masu nije potrebno razmazivati po kalupu, niti kalup tresti, sama će se širiti! 6. U zagrijanu rernu (180’) ubacite kalup i pecite oko 40 minuta ili dok se kolač ne ispeće. Pečeni kolač pospite prah šećerom i režite potpuno hladno. Posluživanje Kalup za kolač može biti dublja šerpa sa ravnim stranicama, 24 cm, a ne kao ovaj moj za tortu. Kolač nije visok kao kod domačice gdje sam ga prvi put probala (zahvaljujem na receptu) što je razlog slabo izrazenim prugicama.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Sve dok ne zarežete i izvadite na tanjur parče, ovaj kolač ne bi privukao vašu pažnju! Unutrašnjost kolača krije lijepe, naizmjenične, smeđe i bijele štrafte koje asociraju na zebru. Upravo zbog tih šara je i dobio naziv "zebra kolač"...
Recepti - 1 - slika

Priprema:

1. Prije nego počnete praviti ovaj kolač, kalup premažite masnoćom i pospite brašnom, a zatim miksajte jaja sa šećerom kao za tortu.
2. Dodajte mlijeko i ulje i nastavite sa miksanjem.
3. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i vanilija šećer i postepeno uz lagano miješanje mikserom, dodajte ulupanoj smjesi. Vodite računa da vam masa ne padne!
4. Podijelite masu na dva dijela. U jedan dodajte kakao prah (razmutite ga sa dvije kašike kipuće vode), a drugi ostavite bijeli.
5. Stavite tri kasike bijele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kasike braon mase, nastavite naizmjenicno dok ne utrosite obje.
Masu nije potrebno razmazivati po kalupu, niti kalup tresti, sama će se širiti!
6. U zagrijanu rernu (180’) ubacite kalup i pecite oko 40 minuta ili dok se kolač ne ispeće.
Pečeni kolač pospite prah šećerom i režite potpuno hladno.

Posluživanje

Kalup za kolač može biti dublja šerpa sa ravnim stranicama, 24 cm, a ne kao ovaj moj za tortu. Kolač nije visok kao kod domačice gdje sam ga prvi put probala (zahvaljujem na receptu) što je razlog slabo izrazenim prugicama. 

No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)