Sladoled kolač

Autor: Jadranka Bilincic   (palac x 90914) |moji recepti

0
10 bjelanjaka 280 grama prženih pa mljevenih lješnjaka 280 grama šećera 2 kašike kakao praha Umutite bjelanjke, dodajite šećer i mutite i na kraju ručno dodajte lješnjake i kakao prah. Kalup za torte (ja sam koristila br.26), obložite pek papirom, dodajte masu za biskvit i pecite ga na 180 stepeni 35 minuta. Kad se biskvit ohladi preko njega dodajte tamnu pa žutu kremu. Sastojci za tamnu kremu od čokolade: 5 žumanjaka 1 cijelo jaje 150 grama šećera 50 grama čokolade za kuhanje 250 grama maslaca ili margarina za kreme Jaja i šećer umutite na pari dodajte čokoladu i miješajte da se čokolada otopi i sjedini sa jajima u jednu finu kremu. Kremu ohladite i sastavite sa umučenim maslacem ili margarinom i premažite je na ohlađeni biskvit. Sastojci za žutu kremu: 4 žumanjka 5 kašika šećera 2 pudinga od vanilije 1 vanilija šećer 700 ml mlijeka 500 ml vrhnja za šlag Mlijeko stavite da kuha, umutite žumanjke sa šećerom i vanilija šećerom, dodajte im puding u prahu i malo mlijeka, sad sve to saspite u mlijeko koje kuha i skuhajte kao puding. Kad se žuta krema ohladi dobro je umutite mikserom i sastavite sa umučenim vrhnjem za šlag. Žutu kremu nanesite na smeđu, kolač ukrasite po želji. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+3)
Za ljetne dane savršeno dobro dođe
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

  • 10 bjelanjaka
  • 280 grama prženih pa mljevenih lješnjaka
  • 280 grama šećera
  • 2 kašike kakao praha

Umutite bjelanjke, dodajite šećer i mutite i na kraju ručno dodajte lješnjake i kakao prah. Kalup za torte (ja sam koristila br.26), obložite pek papirom, dodajte masu za biskvit i pecite ga na 180 stepeni 35 minuta. Kad se biskvit ohladi preko njega dodajte tamnu pa žutu kremu.

Sastojci za tamnu kremu od čokolade:

  • 5 žumanjaka
  • 1 cijelo jaje
  • 150 grama šećera
  • 50 grama čokolade za kuhanje
  • 250 grama maslaca ili margarina za kreme

Jaja i šećer umutite na pari dodajte čokoladu i miješajte da se čokolada otopi i sjedini sa jajima u jednu finu kremu. Kremu ohladite i sastavite sa umučenim maslacem ili margarinom i premažite je na ohlađeni biskvit.

Sastojci za žutu kremu:

4 žumanjka
5 kašika šećera
2 pudinga od vanilije
1 vanilija šećer
700 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag

Mlijeko stavite da kuha, umutite žumanjke sa šećerom i vanilija šećerom, dodajte im puding u prahu i malo mlijeka, sad sve to saspite u mlijeko koje kuha i skuhajte kao puding. Kad se žuta krema ohladi dobro je umutite mikserom i sastavite sa umučenim vrhnjem za šlag. Žutu kremu nanesite na smeđu, kolač ukrasite po želji.

Prosjek: 5 (+3)
Link izvora / potpis autora: jadranka
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)