Rožata

Autor: LanaM   (palac x 20587) |moji recepti

0
1 l mlijeka 6 čitavih jaja 6 žlica šećera naribane kore od limuna (po mogućnosti domaćega) 1 vrečica vanili šećer malo ruma 1 žličica brašna Priprema: Skuhati mlijeko s vanili šećerom i koricom limuna pa ostaviti da se ohladi. Jaja i šećer miješati pjenjačom (ne mikserom) pa dodati, rum i žličicu brašna. Sve ovo umutiti u mlijeko. Sastojci za drugu posudu 6 žlica šećera Šećer staviti na vatru da se otopi i dobije žuto-zlatnu boju karamela. Treba paziti da ne posmeđi, jer će se početi ponovno kristalizirati. Kalup za rožatu (može se koristiti nekoliko posudica za jednu osobu ili jedan veliki kalup) namasti se maslacom. Karamelizirani šećer se razlije po svim stjenkama kalupa u kojoj će se rožata kuhati u „banja mariji“ (vodenoj kupelji). Kad su se stjenke posuda za kuhanje obložile karamelom, uliti umućena jaja i šećer iz prve posude. Treća posuda (lonac za parnu kupelj 'bagna maria') Rožata (pjenasto umućena jaja i mlijeko u posudi obloženoj karamelom) se zajedno s posudom stavi u veći lonac, a u lonac se ulije voda do polovine visine rožate. Kalup s rožatom se pokrije aluminijskom folijom, a cijeli se lonac pokrije poklopcem . Pećnicu zagrijati na umjerenu temperaturu (oko 150 do 160⁰C) sat vremena. Gotova rožata izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi, a zatim staviti hladiti u hladnjak preko noći. Kalup poklopiti tanjurom za posluživanje stranom za serviranje pa preokrenuti kako bi rožata ispala iz kalupa na tanjur tako da rastopljeni karamela bude na vrhu. Ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.4 (+8)
Tipičan okus Mediterana, slastica kojoj ne možemo odoljeti. Kako je to već uobičajeno, varijacija na temu je mnogo, i svaka ima svoju malu tajnu.
Recepti - 1 - slika

Sastojci:

  • 1 l mlijeka
  • 6 čitavih jaja
  • 6 žlica šećera
  • naribane kore od limuna (po mogućnosti domaćega)
  • 1 vrečica vanili šećer
  • malo ruma
  • 1 žličica brašna

Priprema:

Skuhati mlijeko s vanili šećerom i koricom limuna pa ostaviti da se ohladi. Jaja i šećer miješati pjenjačom (ne mikserom) pa dodati, rum i žličicu brašna. Sve ovo umutiti u mlijeko.

Sastojci za drugu posudu

  • 6 žlica šećera

Šećer staviti na vatru da se otopi i dobije žuto-zlatnu boju karamela. Treba paziti da ne posmeđi, jer će se početi ponovno kristalizirati.
Kalup za rožatu (može se koristiti nekoliko posudica za jednu osobu ili jedan veliki kalup) namasti se maslacom. Karamelizirani šećer se razlije po svim stjenkama kalupa u kojoj će se rožata kuhati u „banja mariji“ (vodenoj kupelji). Kad su se stjenke posuda za kuhanje obložile karamelom, uliti umućena jaja i šećer iz prve posude.

Treća posuda (lonac za parnu kupelj 'bagna maria')
Rožata (pjenasto umućena jaja i mlijeko u posudi obloženoj karamelom) se zajedno s posudom stavi u veći lonac, a u lonac se ulije voda do polovine visine rožate.
Kalup s rožatom se pokrije aluminijskom folijom, a cijeli se lonac pokrije poklopcem . Pećnicu zagrijati na umjerenu temperaturu (oko 150 do 160⁰C) sat vremena.

Gotova rožata izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi, a zatim staviti hladiti u hladnjak preko noći. Kalup poklopiti tanjurom za posluživanje stranom za serviranje pa preokrenuti kako bi rožata ispala iz kalupa na tanjur tako da rastopljeni karamela bude na vrhu. Ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem.
 

Prosjek: 4.4 (+8)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)