BROWNIES (čokoladni kolači)

recepti_bez_slike
200 gr. čokolade za kuhanje 200 gr. putera ili margarina  4 jaja 200 gr. šećera u prahu (100+100) 100 gr. brašna malo soli Priprema: Čokoladu izlomiti i otopiti zajedno sa puterom ili margarinom na umjerenoj vatri. Kad se istopi skloniti sa toplote i pustiti da se malo ohladi. Bjelanca odvojiti od žumanaca te ih posebno umutiti. Bjelancima dodati sol te ih ulupati u čvrst snijeg kojem će se postepeno dodati 100 gr. šećera da bjelanca ne bi splasnula. U žumanca takodje dodati 100 gr. šećera te umutiti dok ne postanu svjetlo žuta.  Sad prestaje upotreba miksera i sve se mješa ručno sa lopaticom. Bjelancima dodati umučena žumanca, otopljenu čokoladu sa puterom a potom brašno. Smjesu lagano mješati kako ne bi splasnula. Kalupe dobro namastiti a zatim u njih uliti dobijenu smjesu. Ne puniti kalupe cijele nego malo više od pola posto kolači rastu. Peći na umjerenoj temperaturi 20-ak minuta. Ohladjene Brownies-e izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu.  Za Brownies-e znate da su dobri kad ih zagrizete a njihova sredina je mekana!   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2)
Poznati američki kolači za koje postoji jako puno recepata. U svakom slučaju kreativnost i ukus zavisi od kuhara i njegove inventivnosti. Evo još jedan i od mene koji se pokazao jako uspješan!

Potrebno:

  • 200 gr. čokolade za kuhanje
  • 200 gr. putera ili margarina 
  • 4 jaja
  • 200 gr. šećera u prahu (100+100)
  • 100 gr. brašna
  • malo soli

Priprema:

Čokoladu izlomiti i otopiti zajedno sa puterom ili margarinom na umjerenoj vatri. Kad se istopi skloniti sa toplote i pustiti da se malo ohladi.

Bjelanca odvojiti od žumanaca te ih posebno umutiti. Bjelancima dodati sol te ih ulupati u čvrst snijeg kojem će se postepeno dodati 100 gr. šećera da bjelanca ne bi splasnula. U žumanca takodje dodati 100 gr. šećera te umutiti dok ne postanu svjetlo žuta. 

Sad prestaje upotreba miksera i sve se mješa ručno sa lopaticom. Bjelancima dodati umučena žumanca, otopljenu čokoladu sa puterom a potom brašno. Smjesu lagano mješati kako ne bi splasnula. Kalupe dobro namastiti a zatim u njih uliti dobijenu smjesu. Ne puniti kalupe cijele nego malo više od pola posto kolači rastu.

Peći na umjerenoj temperaturi 20-ak minuta. Ohladjene Brownies-e izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu. 

Za Brownies-e znate da su dobri kad ih zagrizete a njihova sredina je mekana!

 

Prosjek: 4.5 (+2)
Link izvora / potpis autora: New Caledonia with love
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)