1 l mlijeka
5 bjelanjaka
5 žutanjaka
10 dkg šećera
1/4 mahune vanilije (ili vrećica vanilin šećera)
1 žlica škroba (recimo gustina)
Postupak pripreme
U mlijeko se stavi šećer i vanilija, pa se kuha do vrenja. Dok se mlijeko kuha, od bjelanjaka se tuče čvrsti snijeg. Kad je snijeg čvrsto umućen, žlicom se oblikuju knedle koji se spuštaju u vrelo mlijeko i kratko prokuhaju na obje strane. Knedle se odlože po dvije (ili tri ako su manje) u manje zdjelice (za jednu osobu) ili sve u veliku zdjelu.
Žumanjke razmutiti sa škrobom i par žlica vrućeg mlijeka (kako bi se žumanjci zagrijali i ne bi zguršali kad ih se prebaci u vruće mlijeko), pa ih se lagano i postepeno ulije u vrelo mlijeko neprestance mješajući pjenjačom.
Mlijeko sa žumanjicima se kuha i neprestano muti pjenjačom dok se ne ugusti, makne se s vatre i pusti hladiti i dalje povremeno mješajući pjenjačom (da se ne stvori kora).
Kad se krema prohadila, ulije se u zdjelice sa žličnjacima. Kad se slastica (krema i žličnjaci) ohladi do sobne temperature, prebaciti u hladnjak i dobro ohladi par sati prije posluživanja.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.3 (+11)
Poznati u kontinentalnoj Hrvatskoj kao šnenokle, a uz more kao paradižet, udomaćena je slastica koja dobro rashlađena odlično paše u tople ljetne dane.
Mogli bismo reći da je tradicionalna, a ima više varijacija na temu: s karamelom, keksima, čokoladom, sirupom od višanja…
Ono što se na engleskom govornom području zove a floating island (plutajući otoci), na francuskom les œufs à la neige (snježna jaja), njemačkom Schnee-Eier (također snježna jaja), ili primjerice na poljskom zupa nic (ptičje mlijeko) jednostavna je i ukusna slastica koju mogu pripremiti i početnici.
Sastojci
- 1 l mlijeka
- 5 bjelanjaka
- 5 žutanjaka
- 10 dkg šećera
- 1/4 mahune vanilije (ili vrećica vanilin šećera)
- 1 žlica škroba (recimo gustina)
Postupak pripreme
U mlijeko se stavi šećer i vanilija, pa se kuha do vrenja. Dok se mlijeko kuha, od bjelanjaka se tuče čvrsti snijeg. Kad je snijeg čvrsto umućen, žlicom se oblikuju knedle koji se spuštaju u vrelo mlijeko i kratko prokuhaju na obje strane. Knedle se odlože po dvije (ili tri ako su manje) u manje zdjelice (za jednu osobu) ili sve u veliku zdjelu.
Žumanjke razmutiti sa škrobom i par žlica vrućeg mlijeka (kako bi se žumanjci zagrijali i ne bi zguršali kad ih se prebaci u vruće mlijeko), pa ih se lagano i postepeno ulije u vrelo mlijeko neprestance mješajući pjenjačom.
Mlijeko sa žumanjicima se kuha i neprestano muti pjenjačom dok se ne ugusti, makne se s vatre i pusti hladiti i dalje povremeno mješajući pjenjačom (da se ne stvori kora).
Kad se krema prohadila, ulije se u zdjelice sa žličnjacima. Kad se slastica (krema i žličnjaci) ohladi do sobne temperature, prebaciti u hladnjak i dobro ohladi par sati prije posluživanja.
volim ih jesti al ne radim ih često inače odlična slastica
odlican recept.....;)
Moj najdraži slatki specijalitet, nemogu si pomoći..
Prema vašem receptu mi ispadnu bolji nego po mojem iz bilježnice. Često ih pravim, i baš sam naletjela na vaš postupak pripreme, i kažem sama sebi, ajde da probam jer je bilo nekih sitnih razlika. I još mi se više ovako svidjeli. Na kraju jedino znam još šnenokle ukrasiti i ribanom čokoladom
E baš ovako uvijek moja mama radi i moji mališanima da pokloni cijelu zdjelu koju u sekundi naravno smažu, ja to nikad nisam pokušavala raditi, sad hoću. Čak nekad u njih zna onako zabosti komadić nekog keksa. Pozz
izvrsno
izvrsno
Da mi je jedan zlicnjak.