Štrukli od zelja - zelnica

Autor: tatjana   (palac x 3981) |moji recepti

1
recepti_bez_slike
Tijesto 1/2 kg glatkog brašna 1 jaje Malo ulja Malo soli Malo mlake vode Nadjev 1/2  kg zelja  1/2 kg svježeg sira 10 dag oraha 1 dcl vrhnja 2 jaja Šećer Ulje Sol Priprema Glatko brašno umijesiti s malo mlake vode, staviti jaje i malo soli. Tijesto namazati uljem i pustiti da stoji barem pola sata. Nakon toga tijesto razvući i namazati uljem. Kada se ulje upije, staviti nadjev. Nadjev: Zelje narezati na tanke reznace, malo prokuhati, zatim ga ocijediti i pirjati na laganoj vatri. Kad se zelje ohladi dodati sir, dva jaja, mljevene orahe, šećer i malo soli. Sve zajedno izmiješati, dodati vrhnje i malo ulja. Zatim nadjev staviti na tijesto, te tako pripremljene štrukle saviti, izrezati i staviti u namašćeni lim za pečenje. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2) ‹ Štrukli od repe s orasima najbolji recept Štrukli sa sirom ›
Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koju su silom prilika i siromašva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima.

 Krapinsko-zagorska županija prepoznala je bogatstvo nasljeđa i u želji za očuvanjem autohtonih recepata organizirala manifestaciju Babičini kolači na kojemu je gospođa Manda Kogaj prirpemila stari recept štrukle od zelja.

Tijesto

  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Malo ulja
  • Malo soli
  • Malo mlake vode

Nadjev

  • 1/2  kg zelja 
  • 1/2 kg svježeg sira
  • 10 dag oraha
  • 1 dcl vrhnja
  • 2 jaja
  • Šećer
  • Ulje
  • Sol

Priprema

Glatko brašno umijesiti s malo mlake vode, staviti jaje i malo soli. Tijesto namazati uljem i pustiti da stoji barem pola sata. Nakon toga tijesto razvući i namazati uljem. Kada se ulje upije, staviti nadjev.

Nadjev: Zelje narezati na tanke reznace, malo prokuhati, zatim ga ocijediti i pirjati na laganoj vatri. Kad se zelje ohladi dodati sir, dva jaja, mljevene orahe, šećer i malo soli. Sve zajedno izmiješati, dodati vrhnje i malo ulja. Zatim nadjev staviti na tijesto, te tako pripremljene štrukle saviti, izrezati i staviti u namašćeni lim za pečenje.

Prosjek: 5 (+2)

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
1
Slika korisnika pinky's

moja baka je ovo jelo zvala zeljevača. prste smo lizali nakon što bismo slistili cijeli protvan. U potrazi za tim jelom naišla sma na ovaj recept i prema sastojcima mi se čini da bi to moglo biti jelo koje je baka spremala. Probat cu ovih dana :)

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Zagorski štrukli - PROČITAJTE Štrukli od kopriva - PROČITAJTE Šunka u kruhu II - PROČITAJTE Makovnjača - PROČITAJTE Starinski štrukli s repom i sirom, a'la Đurđica - PROČITAJTE