1/2 kg tikvica
4 jaja
5 vrhom punih žlica brašna
1 manja glavica luka
2 režnja češnjaka
papar i sol po ukusu
Priprema
Tikvice dobro oprati, pa krupno naribati zajdno sa korom. Ako su tikvice jako mlade, mogu se narezati na ploške umjesto ribati. Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje petnaestak minuta. Luk i češnjak sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja (a može i obično tko ne voli maslinovo). Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama. Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i popapriti po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i češnjak. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razljeva.
U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom žlicom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
Ovo bi se jelo moglo nazvati i tikvice za početnike, jer ne treba velika vještina u pripremi, a može se servirati kao prilog ili uz salatu kao samostalni lagani ljetni ručak.
Sastojci
- 1/2 kg tikvica
- 4 jaja
- 5 vrhom punih žlica brašna
- 1 manja glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- papar i sol po ukusu
Priprema
Tikvice dobro oprati, pa krupno naribati zajdno sa korom. Ako su tikvice jako mlade, mogu se narezati na ploške umjesto ribati. Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje petnaestak minuta. Luk i češnjak sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja (a može i obično tko ne voli maslinovo). Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama. Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i popapriti po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i češnjak. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razljeva.
U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom žlicom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.
Brzo,jednostavno i odlično !
JAKI
dobar recept , moram probat
o, da, jedan od top 10 recepata ovdje.
Polpete od tikvica radim ovako, ali i u slatkoj varijanti (sa smjesom za palačinke, naribane i ocjeđene tikvice i mrvicu više šećera nego za palačinke). Pečem ih na onaj američki način - deblje nego obične i malo su manje.
Inace nisam ljubiteljica tikvica, ali pripremljene ovako nesto su sto se ne smije propustiti. Probala sam i dosta nacina, ali ovaj je nekako najlaksi i ujedno najbolji. Odlican recept. Svaka cast!
Za one koji ne vole masno - hrpice se mogu složiti na
masni papir i peći u pećnici oko 1/2 sata na 200 ° C
- izvrsno je - a može se staviti svakakvih dodataka
npr. krušne mrvice umjesto brašna, naribati sira ili parmezana, sezama, obavezno petrusina i sl.