Dubrovačka rozata

recepti_bez_slike
Sastojci za rozatu: 12 jaja 22 dkg šećer (kristal) 1 l mlijeka 1 mahuna vanilije 35 dcl slatkog vrhnje 12 dkg šećer(u kristalu za karamel) 10 dkg bademi 7 dkg grožđice 0,2 dcl rum 6 dkg ušećerene kore naranče (arancini) Priprema: Mlijeko sa sjemenkama mahune vanilije se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te izmiješaju. Prokuhano mlijeko procijediti, pustiti da se prohladi pa lagano dodavati u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se izmiješa vodeći računa da se ne stvara pjena na površini. Ostatak šećera karamelizirati i njime obložiti dno i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se izmješanom smjesom i stave u zagrijanu pećnicu na umjerenoj temperaturi (oko 150 do 160º C) u vodenu kupku da se krema stegne (otprilike sat vremena). Važno je da temperatura u pečnici ne bude previsoka jer ukoliko se izlaže većoj temperaturi kraće vrijeme struktura rozate će biti šupljikava i lošijeg izgleda. Kad je rozata upola zgrušana u sredinu kalupa ubaci se nekoliko grožđica namočenih u rum da ostanu u sredinu oblika. Gotova rozata izvadi se i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći. Istrese se iz oblika, a preko nje ocijedi se tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospe krupnije sječenim oljuštenim i poprženim bademima. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+6)
Uzduž naše obale, svaka će obitelj imati svoju izvedbu vjerojatno najpoznatije turističke slastice koju ne treba dodatno opisivati. Od turističke zajednice Dubrovnika, mi smo dobili ovaj recept za rozatu prof. Josipa Žuvele.

du_rozata_post

 

Sastojci za rozatu:

  • 12 jaja
  • 22 dkg šećer (kristal)
  • 1 l mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 35 dcl slatkog vrhnje
  • 12 dkg šećer(u kristalu za karamel)
  • 10 dkg bademi
  • 7 dkg grožđice
  • 0,2 dcl rum
  • 6 dkg ušećerene kore naranče (arancini)

Priprema:

Mlijeko sa sjemenkama mahune vanilije se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te izmiješaju. Prokuhano mlijeko procijediti, pustiti da se prohladi pa lagano dodavati u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se izmiješa vodeći računa da se ne stvara pjena na površini.

Ostatak šećera karamelizirati i njime obložiti dno i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se izmješanom smjesom i stave u zagrijanu pećnicu na umjerenoj temperaturi (oko 150 do 160º C) u vodenu kupku da se krema stegne (otprilike sat vremena). Važno je da temperatura u pečnici ne bude previsoka jer ukoliko se izlaže većoj temperaturi kraće vrijeme struktura rozate će biti šupljikava i lošijeg izgleda.

Kad je rozata upola zgrušana u sredinu kalupa ubaci se nekoliko grožđica namočenih u rum da ostanu u sredinu oblika. Gotova rozata izvadi se i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći. Istrese se iz oblika, a preko nje ocijedi se tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospe krupnije sječenim oljuštenim i poprženim bademima.

Prosjek: 4.7 (+6)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)