Žele od jagoda i jabuka sa mirisom ruzmarina

Autor: byB   (palac x 4952) |moji recepti

3
500 g jagoda 500 g jabuka 500 g šećera 2 vanilin šećera 1 limun - korica i sok (1/2 + 1/2) 1 želin + 2-3 žličice šećera 4 grančice svježeg ruzmarina Pripremite i 4 staklene teglice od 212 ml   Jagode očistiti, oprati i narezati na komadiće. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati , smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta Jabuke oguliti, očistiti i narezati na kockice. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati, smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta Kada je voće skuhano voda će biti reducirana, pretvorena u sok, i potrebno ga je sačuvati. Procijediti sok, kuhano voće staviti u gazu i dobro ga ocijediti u dodatni sok. Sve skupa će biti oko 700-750 ml soka U sok umješati šećer i vanilin šećer, polako zagrijavati na vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri. Kada uzavri kuhati još oko 10-tak minuta uz stalno mješanje da se šećer skroz otopi. Želin pomiješati sa 2-3 žličice šećera i polako dodavati u sok, stalno mješati i kada ponovno uzavri kuhati još oko 3 minute . Žele je gotov, razliti u čiste i zagrijane staklenke. U svaku staklenku utisnuti grančicu svježeg ruzmarina. Dobro zatvoriti i ostaviti da se hladi. Preporuka je ostaviti dan do dva kako bi ruzmarin pustio svoj miris a time pridonio i okusu želea.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.7 (+3)
Sezona je jagoda i osim što ih volim svježe sa malo šlaga ili sladoleda volim ih pospremiti i za hladnije dane kada je isto tako lijepo uživati u njima. Nakon puno marmelada od jagoda koje sam napravila sada je došlo vrijeme da ih pospremim i u jedan žele. Dodala sam im i jabuke i sve skupa začinila mirisom ruzmarina.
Žele od jagoda i jabuka sa mirisom ruzmarina

Potrebni sastojci 

  • 500 g jagoda
  • 500 g jabuka
  • 500 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 limun - korica i sok (1/2 + 1/2)
  • 1 želin + 2-3 žličice šećera
  • 4 grančice svježeg ruzmarina

Pripremite i 4 staklene teglice od 212 ml

 

  1. Jagode očistiti, oprati i narezati na komadiće. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati , smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
  2. Jabuke oguliti, očistiti i narezati na kockice. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati, smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
  3. Kada je voće skuhano voda će biti reducirana, pretvorena u sok, i potrebno ga je sačuvati.
  4. Procijediti sok, kuhano voće staviti u gazu i dobro ga ocijediti u dodatni sok. Sve skupa će biti oko 700-750 ml soka
  5. U sok umješati šećer i vanilin šećer, polako zagrijavati na vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri. Kada uzavri kuhati još oko 10-tak minuta uz stalno mješanje da se šećer skroz otopi.
  6. Želin pomiješati sa 2-3 žličice šećera i polako dodavati u sok, stalno mješati i kada ponovno uzavri kuhati još oko 3 minute .
  7. Žele je gotov, razliti u čiste i zagrijane staklenke.
  8. U svaku staklenku utisnuti grančicu svježeg ruzmarina.
  9. Dobro zatvoriti i ostaviti da se hladi.
  10. Preporuka je ostaviti dan do dva kako bi ruzmarin pustio svoj miris a time pridonio i okusu želea.

 

Prosjek: 3.7 (+3)
Link izvora / potpis autora: www.homemadebyb.blogspot.com
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Cica's

Meni nije rijetko, iako sa želeom nikad neznaš ;)
No koju god stranicu pronađem, samo recepti u kombinaciji sa jagodama, neznaš koji je bolji

2
Slika korisnika Mira Dojcinovic's

opet rijetko :((

3
Slika korisnika byB's

Mira žao mi je što ti ispada rijetko. Nemoj odustati od toga što si dobila, jednostavno dodaj još malo želina pomiješanoga sa žličicom šećera i ponovno zakuhaj i kuhaj oko 3 minute. Ako je sve ostalo prema receptu mora se stisnuti. Ja sam još jednom pregledala recept i napisala sam točno kako sam radila. Nadam se da će uspjeti !

4
Slika korisnika Mira Dojcinovic's

Nije problem! Iduce godune ce biti bolje. Vec je upola potrosen, kao preljev za sladoled, sarlotu, puding i slicno. Moji su zadovoljni i nisu dozvolili da prekuhavam, ukus je jedinstven.
Idemo na drugo voce!
Pozdrav

5
Slika korisnika byB's

Margareta6, hvala na komentaru i drago mi je da te ovaj žele zainteresirao. Piše u receptu da je količina za 4 teglice od 212 ml, takve ja koristim. Ostala mi je još koja žlica viška, ali niti za pola 5.-te teglice. Hvala za preporuku za žele od jabuka !

6
Slika korisnika margareta's

bvB, ovi sastojci, za koliko teglica ti ispadne?
Ako ćete npr samo žele od jabuka, treba vam oko pola kg šećera, sok od jabuka ( oko 1250 ml), džemfix, liumunska kiselina

ja sam margareta, volim kuhati