Žele od jagoda i jabuka sa mirisom ruzmarina
Sezona je jagoda i osim što ih volim svježe sa malo šlaga ili sladoleda volim ih pospremiti i za hladnije dane kada je isto tako lijepo uživati u njima. Nakon puno marmelada od jagoda koje sam napravila sada je došlo vrijeme da ih pospremim i u jedan žele. Dodala sam im i jabuke i sve skupa začinila mirisom ruzmarina.
Potrebni sastojci
- 500 g jagoda
- 500 g jabuka
- 500 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 limun - korica i sok (1/2 + 1/2)
- 1 želin + 2-3 žličice šećera
- 4 grančice svježeg ruzmarina
Pripremite i 4 staklene teglice od 212 ml
- Jagode očistiti, oprati i narezati na komadiće. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati , smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
- Jabuke oguliti, očistiti i narezati na kockice. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati, smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
- Kada je voće skuhano voda će biti reducirana, pretvorena u sok, i potrebno ga je sačuvati.
- Procijediti sok, kuhano voće staviti u gazu i dobro ga ocijediti u dodatni sok. Sve skupa će biti oko 700-750 ml soka
- U sok umješati šećer i vanilin šećer, polako zagrijavati na vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri. Kada uzavri kuhati još oko 10-tak minuta uz stalno mješanje da se šećer skroz otopi.
- Želin pomiješati sa 2-3 žličice šećera i polako dodavati u sok, stalno mješati i kada ponovno uzavri kuhati još oko 3 minute .
- Žele je gotov, razliti u čiste i zagrijane staklenke.
- U svaku staklenku utisnuti grančicu svježeg ruzmarina.
- Dobro zatvoriti i ostaviti da se hladi.
- Preporuka je ostaviti dan do dva kako bi ruzmarin pustio svoj miris a time pridonio i okusu želea.
Link izvora / potpis autora: www.homemadebyb.blogspot.com
Meni nije rijetko, iako sa želeom nikad neznaš ;)
No koju god stranicu pronađem, samo recepti u kombinaciji sa jagodama, neznaš koji je bolji
opet rijetko :((
Mira žao mi je što ti ispada rijetko. Nemoj odustati od toga što si dobila, jednostavno dodaj još malo želina pomiješanoga sa žličicom šećera i ponovno zakuhaj i kuhaj oko 3 minute. Ako je sve ostalo prema receptu mora se stisnuti. Ja sam još jednom pregledala recept i napisala sam točno kako sam radila. Nadam se da će uspjeti !
Nije problem! Iduce godune ce biti bolje. Vec je upola potrosen, kao preljev za sladoled, sarlotu, puding i slicno. Moji su zadovoljni i nisu dozvolili da prekuhavam, ukus je jedinstven.
Idemo na drugo voce!
Pozdrav
Margareta6, hvala na komentaru i drago mi je da te ovaj žele zainteresirao. Piše u receptu da je količina za 4 teglice od 212 ml, takve ja koristim. Ostala mi je još koja žlica viška, ali niti za pola 5.-te teglice. Hvala za preporuku za žele od jabuka !
bvB, ovi sastojci, za koliko teglica ti ispadne?
Ako ćete npr samo žele od jabuka, treba vam oko pola kg šećera, sok od jabuka ( oko 1250 ml), džemfix, liumunska kiselina
ja sam margareta, volim kuhati