Makedonski ajvar

Autor: bakica1940   (palac x 6566) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
50 kg paprike ( crvene roge ) 
7,5 l ulja
 5 kg patlidžana
 5 kg rajčica
 25 dag šećera Priprema ajvara Paprike se peku i dok sve paprike ne bude gotove prethodno pečene paprike drže se u plastičnim vrečicama da se upare kako bi se poslije lakše gulile. Paprike se očiste se od sjemenki i slože u veliki lonac. Tekucina koja se iscjedi iz paprika izlije i baci. Paprike se samelju u stroju za mljevenje mesa. Patlidžani i rajčice se ispeku, ogule se i samelju u stroju za mljevenje mesa i dodaju se prije samljevenim paprikama. Smjesa se prebaci u veliki lonac ili kotao za topljenje masti ako ga imate od svinjokolje i doda se pola pripremljenog ulja. Na laganoj vatri i uz neprestano mjesanje ( nipošto ne smije zagoriti ) se kuha dok ne ispari sva tekucina i dok se ne dobije blago suhasta masa, tada se postepeno dodaje preostalo ulje i ako se želi ljuti ajvar doda se par ljutih feferona sitno narezanih. To se kuha na laganoj vatri dok se ne dobije željena gustoća i okus. ( kuhanje ajvara obično traje od 6 do 8 sati ). Tegle za ajvar pažljivo pripremiti jer su one ključne za dugo čuvanje ajvara. Tegle se moraju hermetički zatvarati, prije punjenja moraju se dobro oprati ii sterilizirati, te zatim potpuno osušiti. Još vrućim ajvarom puniti tegle ( dobro je da tegle budu tople ). Paziti da pri punjenju ajvara u tegle između slojeva ne ostane zraka. Tegle punjene ajvarom naliti uljem do vrha, hermetički zatvoriti i ostaviti na hladno i tamno mjestu.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1) ‹ Ajvar najbolji recept

Sastojci za makedonski ajvar

  • 50 kg paprike ( crvene roge )
  • 
7,5 l ulja

  • 5 kg patlidžana

  • 5 kg rajčica

  • 25 dag šećera

Priprema ajvara

Paprike se peku i dok sve paprike ne bude gotove prethodno pečene paprike drže se u plastičnim vrečicama da se upare kako bi se poslije lakše gulile. Paprike se očiste se od sjemenki i slože u veliki lonac. Tekucina koja se iscjedi iz paprika izlije i baci. Paprike se samelju u stroju za mljevenje mesa.

Patlidžani i rajčice se ispeku, ogule se i samelju u stroju za mljevenje mesa i dodaju se prije samljevenim paprikama. Smjesa se prebaci u veliki lonac ili kotao za topljenje masti ako ga imate od svinjokolje i doda se pola pripremljenog ulja. Na laganoj vatri i uz neprestano mjesanje ( nipošto ne smije zagoriti ) se kuha dok ne ispari sva tekucina i dok se ne dobije blago suhasta masa, tada se postepeno dodaje preostalo ulje i ako se želi ljuti ajvar doda se par ljutih feferona sitno narezanih.

To se kuha na laganoj vatri dok se ne dobije željena gustoća i okus. ( kuhanje ajvara obično traje od 6 do 8 sati ). Tegle za ajvar pažljivo pripremiti jer su one ključne za dugo čuvanje ajvara.

Tegle se moraju hermetički zatvarati, prije punjenja moraju se dobro oprati ii sterilizirati, te zatim potpuno osušiti. Još vrućim ajvarom puniti tegle ( dobro je da tegle budu tople ). Paziti da pri punjenju ajvara u tegle između slojeva ne ostane zraka. Tegle punjene ajvarom naliti uljem do vrha, hermetički zatvoriti i ostaviti na hladno i tamno mjestu. 

Prosjek: 5 (+1)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)