Lisnato tijesto

Autor: Lea N   (palac x 68727) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
15 dag brašna sol 3 žlice mlake vode 2 žlice octa masno tijesto 25 dag margarina 10 dag brašna Postupak pripreme Od brašna, soli, vode i octa zamijesite mekano tijesto za savijače, dobro ga izradite, pokrijte ubrusom i ostavite da miruje.
 Margarin izrežite na listiće, pospite brašnom, pa s valjkom izradite masno tijesto. Oblikujte kocku i stavite na hladno mjesto oko 1/2 sata.
Zatim počnite s izradom lisnatog tijesta, tj. zajedno obrađujte tijesto za savijaču i masno tijesto po ovom postupku: Tijesto za savijaču razvaljajte na dasci u obliku četverokuta (40 x 40 cm). Masno tijesto položite u sredinu i preklopite ga tijestom s jedne, pa s druge strane, zatim blago valjkom spljoštite, pa preklopite gornju i donju stranu, da dobijete opet oblik kocke. Pokriveno stavite počivati na hladno mjesto oko 1/2 sata. Nakon toga tijesto pažljivo valjkom (lupkajući) istanjite opet u obliku četverokuta, pa ponovite preklapanje i hlađenje. Ovaj postupak ponovite još jedanput i nakon trećeg preklapanja razvaljajte tijesto na veličinu prema opisu u željenom receptu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+2) ‹ Brzo tijesto za pizzu najbolji recept Moje tijesto za pizzu ›

Sastojci za lisnato tijesto

  • 15 dag brašna
  • sol
  • 3 žlice mlake vode
  • 2 žlice octa
  • masno tijesto
  • 25 dag margarina
  • 10 dag brašna

Postupak pripreme

Od brašna, soli, vode i octa zamijesite mekano tijesto za savijače, dobro ga izradite, pokrijte ubrusom i ostavite da miruje.


Margarin izrežite na listiće, pospite brašnom, pa s valjkom izradite masno tijesto. Oblikujte kocku i stavite na hladno mjesto oko 1/2 sata.
Zatim počnite s izradom lisnatog tijesta, tj. zajedno obrađujte tijesto za savijaču i masno tijesto po ovom postupku: Tijesto za savijaču razvaljajte na dasci u obliku četverokuta (40 x 40 cm).

Masno tijesto položite u sredinu i preklopite ga tijestom s jedne, pa s druge strane, zatim blago valjkom spljoštite, pa preklopite gornju i donju stranu, da dobijete opet oblik kocke. Pokriveno stavite počivati na hladno mjesto oko 1/2 sata.

Nakon toga tijesto pažljivo valjkom (lupkajući) istanjite opet u obliku četverokuta, pa ponovite preklapanje i hlađenje. Ovaj postupak ponovite još jedanput i nakon trećeg preklapanja razvaljajte tijesto na veličinu prema opisu u željenom receptu.

Prosjek: 4 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)