15 dag brašna
sol
3 žlice mlake vode
2 žlice octa
masno tijesto
25 dag margarina
10 dag brašna
Postupak pripreme
Od brašna, soli, vode i octa zamijesite mekano tijesto za savijače, dobro ga izradite, pokrijte ubrusom i ostavite da miruje.
Margarin izrežite na listiće, pospite brašnom, pa s valjkom izradite masno tijesto. Oblikujte kocku i stavite na hladno mjesto oko 1/2 sata.
Zatim počnite s izradom lisnatog tijesta, tj. zajedno obrađujte tijesto za savijaču i masno tijesto po ovom postupku: Tijesto za savijaču razvaljajte na dasci u obliku četverokuta (40 x 40 cm).
Masno tijesto položite u sredinu i preklopite ga tijestom s jedne, pa s druge strane, zatim blago valjkom spljoštite, pa preklopite gornju i donju stranu, da dobijete opet oblik kocke. Pokriveno stavite počivati na hladno mjesto oko 1/2 sata.
Nakon toga tijesto pažljivo valjkom (lupkajući) istanjite opet u obliku četverokuta, pa ponovite preklapanje i hlađenje. Ovaj postupak ponovite još jedanput i nakon trećeg preklapanja razvaljajte tijesto na veličinu prema opisu u željenom receptu.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+2)
‹ Brzo tijesto za pizzu
najbolji recept
Moje tijesto za pizzu ›
Sastojci za lisnato tijesto
- 15 dag brašna
- sol
- 3 žlice mlake vode
- 2 žlice octa
- masno tijesto
- 25 dag margarina
- 10 dag brašna
Postupak pripreme
Od brašna, soli, vode i octa zamijesite mekano tijesto za savijače, dobro ga izradite, pokrijte ubrusom i ostavite da miruje.
Margarin izrežite na listiće, pospite brašnom, pa s valjkom izradite masno tijesto. Oblikujte kocku i stavite na hladno mjesto oko 1/2 sata.
Zatim počnite s izradom lisnatog tijesta, tj. zajedno obrađujte tijesto za savijaču i masno tijesto po ovom postupku: Tijesto za savijaču razvaljajte na dasci u obliku četverokuta (40 x 40 cm).
Masno tijesto položite u sredinu i preklopite ga tijestom s jedne, pa s druge strane, zatim blago valjkom spljoštite, pa preklopite gornju i donju stranu, da dobijete opet oblik kocke. Pokriveno stavite počivati na hladno mjesto oko 1/2 sata.
Nakon toga tijesto pažljivo valjkom (lupkajući) istanjite opet u obliku četverokuta, pa ponovite preklapanje i hlađenje. Ovaj postupak ponovite još jedanput i nakon trećeg preklapanja razvaljajte tijesto na veličinu prema opisu u željenom receptu.