ELEN – mreža HEP-ovih punionica u hrvatskim gradovima

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Nakon što je 2010. godine u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na električni pogon u Labinu i Vukovaru, HEP je krajem 2012. godine pokrenuo aktivnosti na razvojnom projektu eMobilnost. Danas je HEP vodeći promotor elektromobilnosti u Hrvatskoj, što je je krajem 2016. godine potvrđeno i titulom Ambasadora alternativnih goriva.

Sredinom 2014. HEP je u garaži nove poslovne zgrade u Zagrebu postavio sustav punionica za vlastita vozila na električni pogon (trenutno ih u vlastitom voznom parku ima 22) te vozila poslovnih partnera i drugih posjetitelja, dok je krajem iste godine, u sklopu europskog projekta CIVITAS DYN@MO i u suradnji s Gradom Koprivnicom i lokalnim partnerima, HEP postavio pet javno dostupnih multi-standard ELEN punionica za brzo punjenje električnih automobila na području Koprivnice.

Početkom 2015. godine započinje ciklus izgradnje niza ELEN punionica u hrvatskim gradovima na temelju sporazuma potpisanih s gradovima, gospodarskim subjektima te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te tako doprinijeti očuvanju okoliša. Prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, HEP je do sada postavio i pustio u pogon 50-ak javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, a od gradova kontinuirano prikuplja iskaze interesa te prati regionalni raspored nabavljenih električnih vozila kako bi i dalje širio mrežu javne infrastrukture.

Na do sada postavljenim ELEN punionicama u hrvatskim gradovima moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr . S druge strane, raspored i tehničke karakteristike svake od HEP-ovih punionica moguće je vidjeti na stranici elen.hep.hr. U gradovima su punionice postavljene na atraktivnim prometnim lokacijama kako bi se podigla svijest i korisnicima omogućila gradska vožnja. U idućih nekoliko godina HEP planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora.

Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa. Na autocestama i cestama interaglomeracije planira se postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, što iziskuje složenu suradnju mnogih dionika, ali i znatno veće investicije. S tim ciljem izrađeno je više projektnih prijava za sufinanciranje kroz EU fondove.1