Domaće krafne

Autor: tatjana   (palac x 19483) |moji recepti

13
1 kg brašna 20 dkg maslaca 8 žutanjaka 8 dkg šećera prstohvat soli malo naribane korice limuna 2 šalice ruma 1/2 l mlijeka 6 dkg kvasca Priprema Umutiti kvasac s 3-4 šalice mlijeka (odluzeti od 1/2 litre), dodati 2 šalice šećera i 3 šalice brašna. Kada kvasac nabubri umijesiti tijesto od svih sastojaka. Tijesto se mijesi dok se svi sastojci ne povežu, a onda se "tuče" kuhačom dok se ne pojave mjehurići. Ostaviti tijesto pokriveno čistom kuhinjskom krpom da miruje dok se ne digne. Dasku za razvlačenje tijesta posuti brašnom pa razvaljati na debljinu 1 ili 1,5 cm. Krafne se prave okruglim oblicima (ili naopako okrentom čašom), pa ih ponovno ostaviti nako vrijeme da se dižu. Krafne se peku u puno ulja (1 litra) koje se zagrijeva u loncu s debelim dnom kako bi se lagano i jednolično zagrijavalo. U ulje se urone krafne koje se sa svake strane peku otprilike tri minute. Ako je ulje prevruće, doda se par žlica hladnog ulja. Žele li se punjene krafne, tijesto tanje razvaljati, napraviti veći okrugli oblici, na svaki staviti punjenje prema želji (pekmez, rastopljena čokolada), pokriti drugim okruglim oblikom, pa urezati manji krug, kako bi se dvije polovice spojile. Dalje peči kao i one bez punjenja. Na kraju izvaditi iz ulja, staviti na papirnati ubrus da upije višak masnoće, odložiti na pladanj te posuti šećerom u prahu, kakaom ili preliti glazurom od čokolade. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.8 (+21) ‹ Krafne najbolji recept Krafne - domaći recept ›
Na Zagrebačkom i zagorskom području bilo je uobičajeno da susjeda susjedi pošalje svoje krafne, jer je svaka za sebe smatrala da su upravo njezine krafne najbolji u gradu.
Recepti - 7 - slika

Razmjenjujući tanjure s krafnama, domaćice bi uvijek hvalile donešene, a svojima prigovarala kako "ovaj put nisu baš uspjele". Najčešći izgovor bio je da se tijesto "prehladilo" dok se dizalo. Iako su imućnije obitelji imale svoje kuharice, za vrijeme fašnika gazdarica bi sama pripremala krafne.

Domaće krafne

  • 1 kg brašna
  • 20 dkg maslaca
  • 8 žutanjaka
  • 8 dkg šećera
  • prstohvat soli
  • malo naribane korice limuna
  • 2 šalice ruma
  • 1/2 l mlijeka
  • 6 dkg kvasca

Priprema

Umutiti kvasac s 3-4 šalice mlijeka (odluzeti od 1/2 litre), dodati 2 šalice šećera i 3 šalice brašna. Kada kvasac nabubri umijesiti tijesto od svih sastojaka. Tijesto se mijesi dok se svi sastojci ne povežu, a onda se "tuče" kuhačom dok se ne pojave mjehurići. Ostaviti tijesto pokriveno čistom kuhinjskom krpom da miruje dok se ne digne. Dasku za razvlačenje tijesta posuti brašnom pa razvaljati na debljinu 1 ili 1,5 cm. Krafne se prave okruglim oblicima (ili naopako okrentom čašom), pa ih ponovno ostaviti nako vrijeme da se dižu. Krafne se peku u puno ulja (1 litra) koje se zagrijeva u loncu s debelim dnom kako bi se lagano i jednolično zagrijavalo. U ulje se urone krafne koje se sa svake strane peku otprilike tri minute. Ako je ulje prevruće, doda se par žlica hladnog ulja.

Žele li se punjene krafne, tijesto tanje razvaljati, napraviti veći okrugli oblici, na svaki staviti punjenje prema želji (pekmez, rastopljena čokolada), pokriti drugim okruglim oblikom, pa urezati manji krug, kako bi se dvije polovice spojile. Dalje peči kao i one bez punjenja. Na kraju izvaditi iz ulja, staviti na papirnati ubrus da upije višak masnoće, odložiti na pladanj te posuti šećerom u prahu, kakaom ili preliti glazurom od čokolade.

Prosjek: 3.8 (+21)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Zora Gibe's

Sigurna sam da je to bila pogreska, i umjesto salica treba pisati zlica, jer ja imam slican recept, pa pise zlica a ne salica...bice mi drago ako sam pomogla i zelim va uspjesno pravljenje tih ukusnih krofnica... <:P

2
Slika korisnika Radenska Tri Srca's

[:-bd]

3
Slika korisnika Nadica Bezik's

mislim da bi autor teksta , trebao pojasniti mjere konačno, ili maknite rcp da ne dovodi u zabludu...

4
Slika korisnika Mari Jana's

2 salice ruma? ni meni nije jasno :/ Jel se radi od zlicama ili stvarno salicama?

5
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Opet nam niste pojasnili o kolikim salicama je rijec. Imaju razne velicine...

6
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

lepšie je vyprážať na bravčovej masti, neprepaľuje sa natoľko ako olej.

7
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

treba paziti da ulje ne bude prevruce jer onda brzo porumene a ne ispeku se unutra,dakle peci ih na srednjoj vatri,prvo sa jedne strane u poklopljenoj posudi a onda ih okrenuti i dopeci u otvorenoj.jos su bolje ako se u ulje stavi kasika svinjske masti ko jede :) trba malo prakse :)) imajte strpljenja,isplati se.

8
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

niste gospodo pročitali pažljivo cijeli tekst od početka

9
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

mislim da je ovdje došlo do zabune i da se radi o žlicama..

10
Slika korisnika Marina's

I meni ne stimaju omjeri

11
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Ok, objavili ste recept za krafne, super, ali dajte malo bolje napišite objašnjenje pripreme za nas kaj smo friški u kuhanju, o kakvim "šalicama" se radi: "Umutiti kvasac s 3-4 šalice mlijeka (odluzeti od 1/2 litre), dodati 2 šalice šećera i 3 šalice brašna." Količine u sastojcima i pripremi se baš ne podudaraju, možda ste šalice zamijenili sa žlicama...

12
Slika korisnika Jasmina Kostic's

;))))))))))

13
Slika korisnika Elizabeth's

jako dobro