Brazilski batačići
Sadržaj:
- 200 g pilećeg bijelog mesa
- glavica crvenog luka
- 50 g krem sira
- 50 g kravljeg sira
- peršina
- pola žličice senfa
- sol i papar
Sadržaj za tijesto:
- 250 ml mlijeka
- 250 ml temeljca ili vode
- žličica soli
- 100 g maslaca
- oko 350 g brašna
Za pohanje:
- 2 bjelanjka
- prezle
- ulje
Priprema:
Skuhajte bijelo meso i polutke luka. Meso i luk izvadite, a tekučinu ostavite. Kada se piletina malo ohladi, narežite je na kockice i zatim rukama natrgajte da bude vlaknasta. Kuhani luk narežite i izmjšajte s piletinom. Dodajte krem sir i kravlji sir, narezani peršin, senf, sol i papar po ukusu. Smjesu ostavite u frižideru. U posudu stavite 250 ml tekučine u kojoj se kuhala piletina, 250 ml mlijeka, sol i maslac, pa stavite da prokuha. Sipajte brašno i energično mutite kuhačom tridesetak sekundi. Tijesto stavite na radnu površinu i ostavite da se malo ohladi. Premjesite toplo tijesto i formirajte valjak dužine oko 50 cm, pa ga narežite na oko 28 jednakih kolutova. Kolut tijesta stavite na radnu površinu i dlanovima oblikujte krug. U sredinu stavite malo file, rubove podignite i spojte ih tako da se formira mali špic. Batačiće umačite prvo u pjenasto umućen bjeljanjak, pa u prezle. Poredajte ih na tanjur i vratite u frižider na pola sata. Pržite ih u dubokom ulju dok ne dobiju lepu zlatnorumenu boju, oko pet minuta. Servirajte tople uz salsu od paradajza ili vrhnje.