Brazilski batačići

Pravi recept za grickat uz nogometnu utakmicu, a možda nam brazilski batačići donese i sreće....

 

Sadržaj:
  • 200 g pilećeg bijelog mesa
  • glavica crvenog luka
  • 50 g krem sira
  • 50 g kravljeg sira
  • peršina
  • pola žličice senfa
  • sol i papar
Sadržaj za tijesto:
  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml temeljca ili vode
  • žličica soli
  • 100 g maslaca
  • oko 350 g brašna
Za pohanje:
  • 2 bjelanjka
  • prezle
  • ulje
Priprema:

Skuhajte bijelo meso i polutke luka. Meso i luk izvadite, a tekučinu ostavite. Kada se piletina malo ohladi, narežite je na kockice i zatim rukama natrgajte da bude vlaknasta. Kuhani luk narežite i izmjšajte s piletinom. Dodajte krem sir i kravlji sir, narezani peršin, senf, sol i papar po ukusu. Smjesu ostavite u frižideru. U posudu stavite 250 ml tekučine u kojoj se kuhala piletina, 250 ml mlijeka, sol i maslac, pa stavite da prokuha. Sipajte brašno i energično mutite kuhačom tridesetak sekundi. Tijesto stavite na radnu površinu i ostavite da se malo ohladi. Premjesite toplo tijesto i formirajte valjak dužine oko 50 cm, pa ga narežite na oko 28 jednakih kolutova. Kolut tijesta stavite na radnu površinu i dlanovima oblikujte krug. U sredinu stavite malo file, rubove podignite i spojte ih tako da se formira mali špic. Batačiće umačite prvo u pjenasto umućen bjeljanjak, pa u prezle. Poredajte ih na tanjur i vratite u frižider na pola sata. Pržite ih u dubokom ulju dok ne dobiju lepu zlatnorumenu boju, oko pet minuta. Servirajte tople uz salsu od paradajza ili vrhnje.
 



1