420 g brašna
30 g šećera
vrećica suhog kvasca
pola žličice soli
60 g putera
80 ml punomasnog mlijeka
60 ml vode
2 jaja
1 vrećica vanilin šećera
Sastojci za filu:
200 g šećera
2 žlićice mljevenog cimeta
pola žlićice muškatnog oraščića
60 g putera, otopljenog dok ne posmeđi
Priprema:
U posudi u kojoj inaće radite dizano tijesto pomiješajte dvije trećine brašna, šećer, sol i suvi kvasac. Zatim u padelici otopite putar sa mlijekom. Skinite s vatre i dodajte vodu i vanilin šećer. Ostavite minutu-dvije da se još malo ohladi, pa sipajte u posudu sa suhim sastojcima. Pomiješajte dobro sastojke i nakon što sjedinite tijesto, dodajte mu jaja, pa kada se i to poveže u glatku smjesu, postepeno mješajući dodajte ostatak brašna. Dobit će te meko, pomalo ljepljivo tijesto. Premažite ga uljem, prekrijte posudu plastičnom folijom, pa kuhinjskom krpom i ostavite da se diže sat vremena na toplom mjestu.
Tijesto će se udvostručiti. Malo ga umjesite sa još dvije žlice brašna, pa ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto razvaljajte u obliku pravokutnika, da bude debelo oko pola centimetra. Metalnu modlu za kruh obložite masnim papirom. U padelici otopite putar i pustite ga da potamni, pa ga ravnomjerno četkicom razmažite po tijestu. Posipajte šećerom pomješanim sa cimetom i muškatnim oraščićem. Podijelite tijesto po dužini na šest jednakih traka i naslažite ih jednu na drugu, pa onda podijelite na šest manjih kvadrata. Slažite kvadrate u modlu za kruh jednu do druge i ostavite kruh da se diže još pola sata prije nego što ga stavite u pečnicu. Za to vrijeme, pečnicu zagrijijte na 180 stepeni C.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.8 (+4)
Jako fini recept, možete kombinirat i sa orasima, ali i sa sirom i šunkom.
Svakako preporučam, nije jako komplicirano, vrijedi truda.
Sastojci za tijesto:
- 420 g brašna
- 30 g šećera
- vrećica suhog kvasca
- pola žličice soli
- 60 g putera
- 80 ml punomasnog mlijeka
- 60 ml vode
- 2 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
Sastojci za filu:
- 200 g šećera
- 2 žlićice mljevenog cimeta
- pola žlićice muškatnog oraščića
- 60 g putera, otopljenog dok ne posmeđi
Priprema:
U posudi u kojoj inaće radite dizano tijesto pomiješajte dvije trećine brašna, šećer, sol i suvi kvasac. Zatim u padelici otopite putar sa mlijekom. Skinite s vatre i dodajte vodu i vanilin šećer. Ostavite minutu-dvije da se još malo ohladi, pa sipajte u posudu sa suhim sastojcima. Pomiješajte dobro sastojke i nakon što sjedinite tijesto, dodajte mu jaja, pa kada se i to poveže u glatku smjesu, postepeno mješajući dodajte ostatak brašna. Dobit će te meko, pomalo ljepljivo tijesto. Premažite ga uljem, prekrijte posudu plastičnom folijom, pa kuhinjskom krpom i ostavite da se diže sat vremena na toplom mjestu.
Tijesto će se udvostručiti. Malo ga umjesite sa još dvije žlice brašna, pa ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto razvaljajte u obliku pravokutnika, da bude debelo oko pola centimetra. Metalnu modlu za kruh obložite masnim papirom. U padelici otopite putar i pustite ga da potamni, pa ga ravnomjerno četkicom razmažite po tijestu. Posipajte šećerom pomješanim sa cimetom i muškatnim oraščićem. Podijelite tijesto po dužini na šest jednakih traka i naslažite ih jednu na drugu, pa onda podijelite na šest manjih kvadrata. Slažite kvadrate u modlu za kruh jednu do druge i ostavite kruh da se diže još pola sata prije nego što ga stavite u pečnicu. Za to vrijeme, pečnicu zagrijijte na 180 stepeni C.
Danas sam isprobala vas rezept.
I ako ja nisam bas tako dobra u pravljenju kiselog testa uspelo mi je odlicno. Ja sam pravila sa orasima i umesto suvog kvasca uzela sam friski.To nije bio zadnji put da sam üravila. Hvala na rezeptu