Cimetnjača

Autor: LanaM   (palac x 40433) |moji recepti

4
420 g brašna 30 g šećera vrećica suhog kvasca pola žličice soli 60 g putera 80 ml punomasnog mlijeka 60 ml vode 2 jaja 1 vrećica vanilin šećera Sastojci za filu: 200 g šećera 2 žlićice mljevenog cimeta pola žlićice muškatnog oraščića 60 g putera, otopljenog dok ne posmeđi Priprema: U posudi u kojoj inaće radite dizano tijesto pomiješajte dvije trećine brašna, šećer, sol i suvi kvasac. Zatim u padelici otopite putar sa mlijekom. Skinite s vatre i dodajte vodu i vanilin šećer. Ostavite minutu-dvije da se još malo ohladi, pa sipajte u posudu sa suhim sastojcima.  Pomiješajte dobro sastojke i nakon što sjedinite tijesto, dodajte mu jaja, pa kada se i to poveže u glatku smjesu, postepeno mješajući dodajte ostatak brašna. Dobit će te meko, pomalo ljepljivo tijesto. Premažite ga uljem, prekrijte posudu plastičnom folijom, pa kuhinjskom krpom i ostavite da se diže sat vremena na toplom mjestu. Tijesto će se udvostručiti. Malo ga umjesite sa još dvije žlice brašna, pa ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto razvaljajte  u obliku pravokutnika, da bude debelo oko pola centimetra. Metalnu modlu za kruh obložite masnim papirom. U padelici otopite putar i pustite ga da potamni, pa ga ravnomjerno četkicom razmažite po tijestu. Posipajte šećerom pomješanim sa cimetom i muškatnim oraščićem. Podijelite tijesto po dužini na šest jednakih traka i naslažite ih jednu na drugu, pa onda podijelite na šest  manjih kvadrata. Slažite kvadrate u modlu za kruh jednu do druge i ostavite kruh da se diže još pola sata prije nego što ga stavite u pečnicu. Za to vrijeme, pečnicu zagrijijte na 180 stepeni C.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.8 (+4)
Jako fini recept, možete kombinirat i sa orasima, ali i sa sirom i šunkom. Svakako preporučam, nije jako komplicirano, vrijedi truda.
Cimetnjača

Sastojci za tijesto:

  • 420 g brašna
  • 30 g šećera
  • vrećica suhog kvasca
  • pola žličice soli
  • 60 g putera
  • 80 ml punomasnog mlijeka
  • 60 ml vode
  • 2 jaja
  • 1 vrećica vanilin šećera

Sastojci za filu:

  • 200 g šećera
  • 2 žlićice mljevenog cimeta
  • pola žlićice muškatnog oraščića
  • 60 g putera, otopljenog dok ne posmeđi

Priprema:

U posudi u kojoj inaće radite dizano tijesto pomiješajte dvije trećine brašna, šećer, sol i suvi kvasac. Zatim u padelici otopite putar sa mlijekom. Skinite s vatre i dodajte vodu i vanilin šećer. Ostavite minutu-dvije da se još malo ohladi, pa sipajte u posudu sa suhim sastojcima.  Pomiješajte dobro sastojke i nakon što sjedinite tijesto, dodajte mu jaja, pa kada se i to poveže u glatku smjesu, postepeno mješajući dodajte ostatak brašna. Dobit će te meko, pomalo ljepljivo tijesto. Premažite ga uljem, prekrijte posudu plastičnom folijom, pa kuhinjskom krpom i ostavite da se diže sat vremena na toplom mjestu.
Tijesto će se udvostručiti. Malo ga umjesite sa još dvije žlice brašna, pa ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto razvaljajte  u obliku pravokutnika, da bude debelo oko pola centimetra. Metalnu modlu za kruh obložite masnim papirom. U padelici otopite putar i pustite ga da potamni, pa ga ravnomjerno četkicom razmažite po tijestu. Posipajte šećerom pomješanim sa cimetom i muškatnim oraščićem. Podijelite tijesto po dužini na šest jednakih traka i naslažite ih jednu na drugu, pa onda podijelite na šest  manjih kvadrata. Slažite kvadrate u modlu za kruh jednu do druge i ostavite kruh da se diže još pola sata prije nego što ga stavite u pečnicu. Za to vrijeme, pečnicu zagrijijte na 180 stepeni C.

 

Prosjek: 4.8 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika lisa's

Danas sam isprobala vas rezept.

I ako ja nisam bas tako dobra u pravljenju kiselog testa uspelo mi je odlicno. Ja sam pravila sa orasima i umesto suvog kvasca uzela sam friski.To nije bio zadnji put da sam üravila. Hvala na rezeptu