Zagorska purica s mlincima

Autor: brokula   (palac x 4541) |moji recepti

2
recepti_bez_slike
purica od 2,5 do 3 kg 50 dag kupovnih mlinaca ulje sol Priprema: Puricu dobro operite, ocijedite, osušite i posolite s vanjske i unutarnje strane. Tako posoljenu ostavite da na hladnom mjestu odleži 4 do 5 sati. Nakon toga puricu stavite u namaščen lim i prelijte mješavinom ulja i vode. Stavite je u zagrijanu pečnicu i pecite je na srednjoj vatri. Za cijelo vrijeme pečenja, koje traje 2,5 do 3 sata, puricu prelijevajte vlastitim sokom. Ako tekućina iz masnoće u limu ispari, dodajte malo tople vode da sok ne izgori. Za vrijeme pečenja puricu 2 do 3 puta okrenite da bude ravnomjerno pečena, a kožica posvuda zlatnožute boje. Pečenu puricu izvadite iz pećnice, malo ohladite a zatim narežite. Mlince izlomite na komade veličine oko 5x5 cm, stavite ih u veću posudu, zalijte kipućom vodom, posudu poklopite i pustite oko 5 minuta, pa ih ocijedite. Prelijte ih vrućom masnoćom u kojoj se pekla purica; posolite i na štednjaku izmiješajte. S pečenom puricom i mlincima poslužite salatu cikle.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.2 (+5)
Zagorska pura nije bez razloga nekad bilo kraljevsko jelo…Od ručka na dvoru, do večera na svadbama, posluživala se u svim prigodama…Ako je riječ o pravoj zagorskoj puri, sa bistrim očima, nećete pogriješiti…..

Sastojci:

  • purica od 2,5 do 3 kg
  • 50 dag kupovnih mlinaca
  • ulje
  • sol

Priprema:

Puricu dobro operite, ocijedite, osušite i posolite s vanjske i unutarnje strane. Tako posoljenu ostavite da na hladnom mjestu odleži 4 do 5 sati. Nakon toga puricu stavite u namaščen lim i prelijte mješavinom ulja i vode. Stavite je u zagrijanu pečnicu i pecite je na srednjoj vatri. Za cijelo vrijeme pečenja, koje traje 2,5 do 3 sata, puricu prelijevajte vlastitim sokom. Ako tekućina iz masnoće u limu ispari, dodajte malo tople vode da sok ne izgori. Za vrijeme pečenja puricu 2 do 3 puta okrenite da bude ravnomjerno pečena, a kožica posvuda zlatnožute boje. Pečenu puricu izvadite iz pećnice, malo ohladite a zatim narežite. Mlince izlomite na komade veličine oko 5x5 cm, stavite ih u veću posudu, zalijte kipućom vodom, posudu poklopite i pustite oko 5 minuta, pa ih ocijedite. Prelijte ih vrućom masnoćom u kojoj se pekla purica; posolite i na štednjaku izmiješajte. S pečenom puricom i mlincima poslužite salatu cikle.

 

Prosjek: 3.2 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika šime's

nisam pekao puricu do sada ali imam namjeru za božić ali imam puricu od pet kila pa me interesira mogu li rasjeći na pola pa peći ?

2
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Da mi purica ispadne najbolja, bude mi u pacu (sol pa malo crvene paprike, vegete, bibera9 i do 24 sata, pogotovo ako je velika. Kad ju pečem, prvo ju okrenem na 220 stupnjeva, a kasnije na lagano uz podlijevanje i okretanje. Nemam mi bolje od purice z mlincima. Čujem da u Zagorju ima sve više ljudi koji se bave domaćim uzgojem i to mi je za svaku pohvalu :)