Umak od hrena

Ako je umak presvijetli, dodajte mu pola žličice šećera popržena s malo ulja i prokuhajte. Okus umaka se time ništa ne kvari. Umjesto svježeg hrena možete upotrijebiti konzervirani, ali pazite daje što manje začinjen. Inače, korijen hrena poželjno je prethodno držati u hladnoj vodi 24 sata da bi se osvježio, a zatim se nariba.
Sastojci:
- 2 žlice brašna
- 4 dl mlijeka
- 1 žlica hrena
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica limunovog soka
- vegeta, šećer, sol
Priprema:
Na rastopljeni maslac dodajte brašno i kratko popržite da dobijete svijetlu zaprešku. Tada zalijte prvo s malo hladnog mlijeka, pa tek onda dodajte toplo mlijeko i neprestano miješajte da se ne stvore grudice. Posolite, pospite vegetom i žličicom šećera, dodajte naribani hren i kuhajte oko 10 minuta da se umak zgusne. U zgotovljeni umak umiješajte limunov sok. Poslužite s kuhanom govedinom i junetinom, kuhanom svinjetinom iz salamure, kuhanim svinjskim, goveđim i junećim jezikom, kuhanom ribom.