Tulumbe
..Tulumbe, što u prijevodu znači pumpa, su desert iz Turske, Grčke i Bugarske kuhinje. Radi se kuhanom tijestu, koje se zatim prži u dubokom ulju i potapa u slatki sirup ili agdu. Poslužuju se sasvim hladne. Priznajem, ja doista jako volim sve istočnjačke, orijentalne delicije, bilo slatke ili slane, iako ipak malo više slatke, poput baklava, hurmašica ili tulumbi, nije mi bio problem pripremiti ih ..
Potrebno:
- 4 dcl vode
- 2,5 dcl mlijeka
- 1 fildžan ulja
- 24 žlice brašna
- 1 mala žličica praška za pecivo
- 6 jaja
- ulje za prženje (oko 1-1,5l)
Za agdu (šećerni sirup)
- 1 kg šećera
- 1 l vode
- po želji limun
Postupak:
- U većem loncu zakuhajte vodu, mlijeko i ulje. Kad je zavrelo, uz konstantno miješanje prvo pjenjačom, a zatim i kuhačom, dodajte brašno. Smjesa koju ćete dobiti nalik je kuhanim žgancima. Kuhajte ju još 3-5 minuta, maknite s vatre i pustite da se potpuno ohladi.
- U hladnu smjesu od brašna dodajte jednu sasvim malu žličicu praška za pecivo te miksajući dodajte jedno po jedno jaje. Špricu posebno spravljenu za tulumbe napunite pripremljenom smjesom.
- U dubljem loncu, na srednje jakoj vatri zagrijte 1-1,5 l ulja (mora biti duboko). Smjesu u špricu lagano istiskujte i uz pomoć kuhinjskih škara umočenih u ulje režite tulumbe veličine oko 5 cm, te ih lagano spustite u zagrijano ulje. U ovoj fazi nije na odmet da to rade dvije osobe.
- Tulumbe pržite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Ne morate ih okretati, one se okrenu same. Dovoljno ispržene tulumbe vadite iz ulja uz pomoć šupljikave žlice, te ih ocijedite od viška ulja. Slažite ih jednu do druge u većem kalupu.
- Za agdu ili šećerni sirup pomiješajte vodu sa šećerom i pustite da smjesa uzavre. Neka kratko, 10 tak minuta kuha, dok se malo ne zgusne. Po želji, dodajte malo soka svježe ocijeđenog limuna. Vrućim sirupom prelijte tople tulumbe složene u kalupu. Ohladite ih prvo na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak i pustite da se potpuno rashlade i upiju sirup (najbolje preko noći). Servirajte ih sasvim hladne.
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com







Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...