Fritule od jogurta
Fritule su tipičan specijalitet iz Dalmacije, posebno sa dalmatinskih otoka, Kvarnera i primorja. Okus im je sasvim jedinstven, one su poput malih aromatičnih i posebno mirisnih krafnica oplemenjenih grožđicama, jabukama i cimetom. Odličan su desert nakon laganog ručka ili večere.
Potrebno:
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 200 g 20% kiselog vrhnja
- 1/2 jogurta
- 350 g brašna
- 1 žličica ribane limunove korice
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 mala žličica cimeta
- malo soli
- 1 veća sitno naribana jabuka
- 1/2 dcl ruma
- 80 g suhih grožđica
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Postupak :
- Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa mješanjem dodajte kisrlo vrhnje i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Mješajući suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.
- U manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu same, ako ne okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vrelu vodu kako vam se uz nju nebi ljepilo tijesto. Vadite ih rešetkastom žlicom kako bi se što bolje ocijedile i stavljajte u dublju posudu i na kuhinjski papir.
- Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: brašno / jabuka / jaja / jogurt / šećer / šećer u prahu / ulje / vrhnje
Da, ovo jednostavno jelo obično se spravlja u Dalmaciji, Istri i Primorju za blagdane ili nedjeljom..Dodatkom jogurta nemam šta drugo reći nego da ova odlična slastica ima još bolji okus, mekoću