Fritule od jogurta
Fritule su tipičan specijalitet iz Dalmacije, posebno sa dalmatinskih otoka, Kvarnera i primorja. Okus im je sasvim jedinstven, one su poput malih aromatičnih i posebno mirisnih krafnica oplemenjenih grožđicama, jabukama i cimetom. Odličan su desert nakon laganog ručka ili večere.
Potrebno:
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 200 g 20% kiselog vrhnja
- 1/2 jogurta
- 350 g brašna
- 1 žličica ribane limunove korice
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 mala žličica cimeta
- malo soli
- 1 veća sitno naribana jabuka
- 1/2 dcl ruma
- 80 g suhih grožđica
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Postupak :
- Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa mješanjem dodajte kisrlo vrhnje i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Mješajući suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.
- U manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu same, ako ne okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vrelu vodu kako vam se uz nju nebi ljepilo tijesto. Vadite ih rešetkastom žlicom kako bi se što bolje ocijedile i stavljajte u dublju posudu i na kuhinjski papir.
- Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: brašno / jabuka / jaja / jogurt / šećer / šećer u prahu / ulje / vrhnje







Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Da, ovo jednostavno jelo obično se spravlja u Dalmaciji, Istri i Primorju za blagdane ili nedjeljom..Dodatkom jogurta nemam šta drugo reći nego da ova odlična slastica ima još bolji okus, mekoću