2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
malo likera za namakanje
za kremu:
2 žutanjka
3 žlice šečera
250 ml mlijeka
1 žlica gustina (škrobno brašno)
1 list želatine (5g)
50 g tamne čokolade
250 ml slatkog vrhnja
200 ml likera Baileys
za ukras:
150 g šečera za karamel
malo tamne čokolade
nekoliko kandiranih kumkvata
Priprema:
1. Prvo napraviti biskvit od dva veća jaja. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka i od njih istući čvrsti snijeg, dodati žlicu po žlicu šećer, žutanje i prosijano brašno s kakaom.
2. Na dno nekog pleha položiti masni papir o izliti tijesto u tankom sloju debljine malog prsta, i peći oko 15 minuta na 180 stC. Te biskvitne mase je malo, a za pet ovakvih tortica je sasvim dovoljno, pa treba tijesto rasporediti na bilo koji pleh, naravno ne na cijelu površinu. Kad je pečeno, ohladiti.
3. Sad krećemo na izradu ove fine kreme. Prvo list želatine izlomiti i staviti u jako hladnu vodu da nabubri. Ovdije nam trebaju samo žutanjci, pa ćemo njih izmiksati sa šećerom, gustinom i mlijekom, te ih staviti kuhati u vodenu kupelj (u veću posudu voda, pa u nju manja s masom za kremu). Pjenjačem miješati dok se krema ne počne gustiti. Paziti da krema ne prokuha, dovoljno je dovesti ju do temperature oko 70 stC. Maknuti s vatre, odmah u nju umješati usitnjenu čokoladu, te namočen i ocijeđen list želatine. Dobro sve izmješati i staviti u hladnu vodu da se dobro ohladi.
4. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag i umješati polako liker. Šlag i ohlađenu kremu sjediniti. Ja sam se odlučila da kremu i šlag izmješam lagano da ostane “mramorirano”, naravno da to ne mora biti tako.
5. Da bi dobili oblik tortice, koristila sam obruče za aranžiranje riže ili povrća na tanjuru. Prvo sam njima izrezala kolutove – dno i dobro ih natopila likerom. Stavila sam obruče na neki pladanj, utisnula prozirnu i rastezljivu foliju po dnu u stranicama da kasnije lakše vadimo torticu. Prvo na dno ide namočeno tijesto, zatim nekoliko žlica kreme. Staviti na hladno da se stisnu. Ja to radim navečer, pa drugo jutro vadim iz kalupa i stavljam ukrase.
6. Osloboditi tortice obruča i folije, ukrasiti ih nekim kandiranim voćem i nitima karameliziranog šećera.
Savjet:
1. Kumkvat treba narezati i kratko prokuhati u vodi, vodu baciti pa u isti ločić ostaviti kumkvat i dodati nekoliko žlica čećera, te kuhati dok se ne zagusti, a kumkvat ne postane proziran.
2. Za ukras od karamela uzeti posudu debljeg dna, staviti šećer i otopiti ga na vatri. Kad počinje dobivati blago smeđu boju, skinuti s vatre. Vilicom izvlačiti niti, to raditi dok se ne počnu ukrućivati, a za onaj pločasti ukras, malo karamela izlila sam na masni papir i čvrsto pritisnula nekim kuhinjskim priborom, u mom slučaju je to kutljača za pravljenje pire krompira, koju treba malo namazati običnim uljem.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+265)
Povremeno se sastaje jedna sipatična grupica keramičara i kipara, veselimo se, družimo, svatko se pohvali ili požali s nečim što mu ide ili ne ide. Osim razgovora o glini i vatri, uvijek zaokružimo druženje kreativnom večerom. Ona mora biti isto tako maštovita kao radovi u glini, pa kad se stol očisti od zemlje, pijeska, vode i boja, i kad se iznesu pladnjevi i tanjuri, svi smo po ne znam koji put oduševljeni. Da bi lakše opisala te jestive uratke, svi su oni neobični, po malo trodimenzionalni, često prožeti humorom, ali zato upotpunjuju šarm zajedništva.
Ovaj put pao je red na mene. Predstavit ću ove tortice skulpture, koje izgledaju komplicirano, ali zapravo nisu. Sastoje se od jednostavnog biskvita, i još jednostavnije kreme. Malo treba umješnosti oko ukrasa, ali i to nije ne izvedivo. (Naravno da se ovo sve može napraviti u jednom komadu, a ne raspodjeliti na tortica.)
Za četiri ovakvih tortica promjera 8 cm i visine 5 cm potrebno je
za biskvit:
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 2 žlice brašna
- 1 žlica kakaa
- malo likera za namakanje
za kremu:
- 2 žutanjka
- 3 žlice šečera
- 250 ml mlijeka
- 1 žlica gustina (škrobno brašno)
- 1 list želatine (5g)
- 50 g tamne čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 ml likera Baileys
za ukras:
- 150 g šečera za karamel
- malo tamne čokolade
- nekoliko kandiranih kumkvata
Priprema:
1. Prvo napraviti biskvit od dva veća jaja. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka i od njih istući čvrsti snijeg, dodati žlicu po žlicu šećer, žutanje i prosijano brašno s kakaom.
2. Na dno nekog pleha položiti masni papir o izliti tijesto u tankom sloju debljine malog prsta, i peći oko 15 minuta na 180 stC. Te biskvitne mase je malo, a za pet ovakvih tortica je sasvim dovoljno, pa treba tijesto rasporediti na bilo koji pleh, naravno ne na cijelu površinu. Kad je pečeno, ohladiti.
3. Sad krećemo na izradu ove fine kreme. Prvo list želatine izlomiti i staviti u jako hladnu vodu da nabubri. Ovdije nam trebaju samo žutanjci, pa ćemo njih izmiksati sa šećerom, gustinom i mlijekom, te ih staviti kuhati u vodenu kupelj (u veću posudu voda, pa u nju manja s masom za kremu). Pjenjačem miješati dok se krema ne počne gustiti. Paziti da krema ne prokuha, dovoljno je dovesti ju do temperature oko 70 stC. Maknuti s vatre, odmah u nju umješati usitnjenu čokoladu, te namočen i ocijeđen list želatine. Dobro sve izmješati i staviti u hladnu vodu da se dobro ohladi.
4. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag i umješati polako liker. Šlag i ohlađenu kremu sjediniti. Ja sam se odlučila da kremu i šlag izmješam lagano da ostane “mramorirano”, naravno da to ne mora biti tako.
5. Da bi dobili oblik tortice, koristila sam obruče za aranžiranje riže ili povrća na tanjuru. Prvo sam njima izrezala kolutove – dno i dobro ih natopila likerom. Stavila sam obruče na neki pladanj, utisnula prozirnu i rastezljivu foliju po dnu u stranicama da kasnije lakše vadimo torticu. Prvo na dno ide namočeno tijesto, zatim nekoliko žlica kreme. Staviti na hladno da se stisnu. Ja to radim navečer, pa drugo jutro vadim iz kalupa i stavljam ukrase.
6. Osloboditi tortice obruča i folije, ukrasiti ih nekim kandiranim voćem i nitima karameliziranog šećera.
Savjet:
1. Kumkvat treba narezati i kratko prokuhati u vodi, vodu baciti pa u isti ločić ostaviti kumkvat i dodati nekoliko žlica čećera, te kuhati dok se ne zagusti, a kumkvat ne postane proziran.
2. Za ukras od karamela uzeti posudu debljeg dna, staviti šećer i otopiti ga na vatri. Kad počinje dobivati blago smeđu boju, skinuti s vatre. Vilicom izvlačiti niti, to raditi dok se ne počnu ukrućivati, a za onaj pločasti ukras, malo karamela izlila sam na masni papir i čvrsto pritisnula nekim kuhinjskim priborom, u mom slučaju je to kutljača za pravljenje pire krompira, koju treba malo namazati običnim uljem.