Torta od sira s kivijem
sastojci:
Tijesto
- 25 dag glatkog brašna
- prstohvat soli
- 5 dag šećera
- 12,5 dag maslaca ili margarina
- 1 jaje
- 1 žlica mlake vode
Nadjev
- 50 dag svježeg sira ili dukatele
- 2 jaja
- ribana korica od limuna
- 10 dag šećera i žlica šećera
- 4 tvrda kivija
- 6 listića želatine
- 1 dl tučenog vrhnja
priprema:
Brašno pomiješajte sa šećerom i soli, narezani maslac dodajte i izradite. Dodajte jaje i vodu, zamijesite tijesto i ostavite pola sata da miruje. Lim za tortu premažite masnoćom i obložite tijestom do ruba, dno dobro izbodite vilicom. U zagrijanoj pećnici (200° c) pecite oko 20 min., ohladite. Žumanjke miješajte sa šećerom, sirom i limunovom koricom. Želatinu stavite nekoliko min. u hladnu vodu, ocijedite, dodajte 6 žlica mlake vode, stavite na štednjak, miješajte dok se otopi, zatim malo ostavite da se ohladi i dodajte nadjevu. Dobro izmiješajte, kratko vrijeme stavite u hladnjak. U međuvremenu ogulite 2 kivija, narežite na kockice i sa žlicom šećera kuhajte 1 minutu, ohladite i pomiješajte s kremom. Od bjelanjaka napravite snijeg, dodajte tučeno vrhnje i sve promiješajte s nadjevom. Gotovi nadjev izlijte u tortu, stavite u hladnjak 3 sata, da se stvrdne. Preostala 2 kivija ogulite, narežite na kriškice ili izbodite kalupom zvjezdice, cvjetiće i sl., prelijte vrućom vodom, ocijedite i ukrasite tortu. Po želji posipajte ukrasnim šećerom.
- Vrijeme pripreme: 3 sata
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): torta od sira i kivija / torta / torte i slastice
- Sastojci: želatina / voda / tučeno vrhnje / sol / sir / šećer / maslac / limunova korica / kivi / jaje / brašno