Torta od jabuka
Sastojci
- 1 dl ulja,
- 8 dkg šećera,
- sok od 1/2 limuna,
- 5 dkg oraha,
- 4-5 jabuka, rum.
BISKVIT
- 3 žutanjka,
- 6 žlica šećera,
- 6 žlica brašna,
- kora limuna,
- 3 bjelanjka,
- 5 dkg đema od višanja ili marelice,
- 2 dl slatkog vrhnja.
Postupak pripreme
U veću okruglu posudu stavite 1 dl ulja, pospite šećerom i pržite do svjetlog karamela. Zatim složite oguljene, očišćene polovice jabuka, tako da je prerezana strana okrenuta prena gore i stavite peći na temperaturu oko 220 st, C 15-20 minuta. Zatim posudu s jabukama izvadite iz pećnice, pospite rezanim orasima, poškropite limunovim sokom i prelijte biskvitnom smjesom. (Žutanjke sa šećerom izmješejte pa dodajte naizmjence brašno i snijeg od bjelanjaka). Po želji možete dodati malo ruma. Ponovo stavite sve u pećnicu i pecite tortu na temperaturi od 185 st. C oko 20 minuta. Pećenu tortu malo ohladite i preokrenite na tanjur. Ukrasite đemom i slatkim vrhnjem.
Za tortu se ne koristi kalup za tortu već obučna posuda.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): torta od jabuka / torte i slastice
- Sastojci: ulje / slatko vrhnje / šećer / rum / orasi / marelice / limun / jaja / jabuke / džem / brašno