Švapska pogača sa šljivama

recepti_bez_slike
Švapska pogača će vam možda popiti živaca i živaca, i iako sam gledajući prvi put mamu kako ju mjesi, mislila da mi nikad neće uspjeti, trud i malo zahtjevnija priprema ipak se isplate. Kad šljive na kraju poslažete po tijestu, bit ćete presretne, za prste polizati

Sastojci:

Tijesto



  • 3 dag svježeg kvasca

  • 30 dag brašna

  • 4 žlice masti

  • 1 jaje

  • 2 žlice šećera

  • 2 dl mlijeka

  • malo soli

Nadjev



  • 75 dag šljiva

  • 5 dag šećera

  • 5 dag krušnih mrvica

  • 1 žličica cimeta

postupak pripreme:

Izmrvljeni kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka i žlicom šećera pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, 2 žlice masti, jaje, šećer i sol. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, premjestite i valjkom razvaljajte na 1 cm debljine prema veličini lima u kojem ćete peći, pažljivo uvijte u valjak i pomoću njega prebacite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Pokrijte ubrusom i stavite na toplo mjesto da se ponovno diže, otprilike 25 minuta. Tada tijesto premažite ostatkom masti, pospite mrvicama poprženim na masti, odozgo poslažite očišćene šljive i pospite šećerom pomiješanim s cimetom. Stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 35 minuta. Pečenu, posve ohlađenu pogaču narežite na kocke

Prosjek: 4.5 (+2)
  • Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
  • Broj osoba: 6
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)