Slatki valjušci od krumpira

recepti_bez_slike
1 kg krumpira 20 dag brašna 1 jaje 2 žlice masti ili margarina 20 dag mljevenog maka ulje, šećer, sol Priprema: Krumpir skuhajte u ljusci, još topao ogulite i protisnite kroz tijesak za krumpir, U posve ohlađeni krumpir dodajte mast ili margarin, jaje, brašno i malo soli pa umijesite tijesto. Narežite tijesto na više komada pa na pobrašnjenoj dasci svaki razvaljajte na debljinu domaće kobasice. Zatim narežite na kolute od 2 cm i na dasci dlanom valjajte da dobijete valjušak dugačak 4-5 cm. Tada ih spustite u vruću posoljenu vodu i kuhaj te 5 minuta pokrivene, a onda otkrijte i kuhaj te do kraja, da svi valjušci isplivaju na površinu vode. Kuhane valjuške pažljivo ocijedite, stavljajte ih u plitku zdjelu u redove, svaki red prelijte zagrijanim uljem pa pospite mljevenim makom i šećerom.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2)
prema ovom receptu koji sam dobila od šogorice, valjušci se na kraju posipaju mljevenim makom i šećerom. No, umjesto mljevenim makom, valjuške možete posuti mljevenim rogačima, orasima ili lješnjacima, zatim poprženim krušnim mrvicama, a možete ih pripraviti i slane tako da ih prelijte kiselim vrhnjem, pospete naribanim sirom i kratko zapečete u pećnici.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 20 dag brašna
  • 1 jaje
  • 2 žlice masti ili margarina
  • 20 dag mljevenog maka
  • ulje, šećer, sol

Priprema:

Krumpir skuhajte u ljusci, još topao ogulite i protisnite kroz tijesak za krumpir, U posve ohlađeni krumpir dodajte mast ili margarin, jaje, brašno i malo soli pa umijesite tijesto. Narežite tijesto na više komada pa na pobrašnjenoj dasci svaki razvaljajte na debljinu domaće kobasice. Zatim narežite na kolute od 2 cm i na dasci dlanom valjajte da dobijete valjušak dugačak 4-5 cm. Tada ih spustite u vruću posoljenu vodu i kuhaj te 5 minuta pokrivene, a onda otkrijte i kuhaj te do kraja, da svi valjušci isplivaju na površinu vode. Kuhane valjuške pažljivo ocijedite, stavljajte ih u plitku zdjelu u redove, svaki red prelijte zagrijanim uljem pa pospite mljevenim makom i šećerom.

 

Prosjek: 4.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)