Sitno pecivo

Perite ruke!

Prije početka pripreme hrane obavezno operite ruke ruke, uzmite čisto suđe, a ruke, odjeću, radnu površinu i prostoriju u kojoj pripremate hranu ili jedete možete poprskati sprejom poput Eliksir St. Rocha (koji sadrži 14 eteričnih ulja i štiti vas prirodnim putem).

Čuvjate zdravlje!

recepti_bez_slike
1/2 kg brašna 1/2 l mlijeka 5 dkg maslaca 2 dkg kvasca 2 dkg soli Priprema: Zamjesi se tijesto i kad se dovoljno digne, izrade se žemlje tako da se tijesto razdijeli na jednake komade, svaki komadić izradi se u mali duguljasti kruščić koji se kuhačom razdijeli na dvije polovice. Sada se, pošto smo ga okrenuli, stavi na dasku posutu brašnom, pokrije i ostavi na toplom mjestu da se žemlje dignu. Kad se tijesto diglo, stave se žemlje u namazan lim za pečenje, ali se opet okrenu i opet puste da se polako dižu. Prije nego se stave peći, namažu se, pomoću kista, rijetkim ljepilom od brašna i stave peći u vruću pećnicu. Pećnica se ne smije mnogo otvarati, jer se pecivo neće lijepo ispeći. Želimo li napraviti roščiće ili slane kruščiće, tijesto se razvalja na tri mlinca. Svaki mlinac razreže se 4 puta, i to tako da se zarezi križaju u sredini. Tako se dobije 8 isječaka tijesta, koji se namažu margarinom i saviju tako da se kod luka počinju savijati, a vrh isječka dođe gore. Kruščići ili klipići namažu se ljepilom od brašna, posole i posipaju kuminom. Ako kruščić zavinemo, dobijemo roščić. Roščiće samo namažemo i stavimo peći. Umjesto mlijeka i maslaca može se tijesto umijesiti samo s mlakom vodom. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+765)

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 5 dkg maslaca
  • 2 dkg kvasca
  • 2 dkg soli

Priprema:

Zamjesi se tijesto i kad se dovoljno digne, izrade se žemlje tako da se tijesto razdijeli na jednake komade, svaki komadić izradi se u mali duguljasti kruščić koji se kuhačom razdijeli na dvije polovice. Sada se, pošto smo ga okrenuli, stavi na dasku posutu brašnom, pokrije i ostavi na toplom mjestu da se žemlje dignu. Kad se tijesto diglo, stave se žemlje u namazan lim za pečenje, ali se opet okrenu i opet puste da se polako dižu. Prije nego se stave peći, namažu se, pomoću kista, rijetkim ljepilom od brašna i stave peći u vruću pećnicu. Pećnica se ne smije mnogo otvarati, jer se pecivo neće lijepo ispeći. Želimo li napraviti roščiće ili slane kruščiće, tijesto se razvalja na tri mlinca. Svaki mlinac razreže se 4 puta, i to tako da se zarezi križaju u sredini. Tako se dobije 8 isječaka tijesta, koji se namažu margarinom i saviju tako da se kod luka počinju savijati, a vrh isječka dođe gore. Kruščići ili klipići namažu se ljepilom od brašna, posole i posipaju kuminom. Ako kruščić zavinemo, dobijemo roščić. Roščiće samo namažemo i stavimo peći. Umjesto mlijeka i maslaca može se tijesto umijesiti samo s mlakom vodom.

Prosjek: 4 (+765)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Varaždinski klipič - PROČITAJTE Salenjaci a'la Đurđica - PROČITAJTE Kiflice - PROČITAJTE Vidovečki gibanek - PROČITAJTE Pogačice od čvaraka - PROČITAJTE