Varaždinski klipič

Autor: LanaM   (palac x 13403) |moji recepti

1
za 25 klipića 1 kg pšeničnog brašna 6 dcl mlijeka 2,5 dcl ulja 80 g svježeg kvasca 25 g soli kumin malo šećera pola jaja Priprema: Kvas stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga staviti da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u hljepčiće i opet ih stavimo da se dižu. Svaki hljepčić se razvalja da bude dug otprilike 20 cm. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipići budu dugi 25 cm. Složite ih na tepsiju i stavite da se opet dižu. Premažemo ih žumanjkom i posipamo kuminom. Peku se na 220°C 10 do 12 minuta.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.2 (+5)
Nije svaki klipić varaždinski klipič!
Recepti - 5 - slika

Sastojci:

  • za 25 klipića
  • 1 kg pšeničnog brašna
  • 6 dcl mlijeka
  • 2,5 dcl ulja
  • 80 g svježeg kvasca
  • 25 g soli
  • kumin
  • malo šećera
  • pola jaja

Priprema:

Kvas stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga staviti da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u hljepčiće i opet ih stavimo da se dižu.
Svaki hljepčić se razvalja da bude dug otprilike 20 cm. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipići budu dugi 25 cm. Složite ih na tepsiju i stavite da se opet dižu.
Premažemo ih žumanjkom i posipamo kuminom.
Peku se na 220°C 10 do 12 minuta.  

Prosjek: 4.2 (+5)
Link izvora / potpis autora: Damir Crleni
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)